NOVO ISTRAŽIVANJE

IMATE LI PROBLEMA S DESNIMA? Morate se još bolje čuvati: Triput je veća opasnost da ćete razviti komplikacije nakon Covida

Riječ je o istraživanju provedenom na više od 500 osoba oboljelih od Covida pa je otkriveno da oni koji imaju bolest desni imaju 3,5 puta veće šanse da završe u krevetu intenzivne njege

Kod pacijenata oboljelih od Covida je najmanje tri puta veća vjerojatnost da će razviti komplikacije ako uz to imaju bolest desni, zaključak je istraživanja objavljenog u Journal of Clinical Periodontology.

Riječ je o istraživanju provedenom na više od 500 osoba oboljelih od Covida pa je otkriveno da oni koji imaju bolest desni imaju 3,5 puta veće šanse da završe u krevetu intenzivne njege. K tome, kod pacijenata s bolestima desni i Covidom je veća vjerojatnost da će trebati respirator, čak 4,5 puta veća.

Vjerojatnost od smrtnog ishoda kod takvih pacijenata je gotovo devet puta veća nego kod onih koji nemaju bolest desni. “Oralna njega trebala bi biti dio zdravstvenih preporuka kako bi se smanjio rizik od teških ishoda Covida-19”, kazao je Lior Shapira, profesor i šef Europske federacije za paradontologiju (EFP).

DIREKTOR WHO-A ZA EUROPU: ‘Moramo se udružiti kako bi ubrzali cijepljenje’; Potrebna je suradnja EU i farmaceutskih tvrtki

Povezanost parodontitisa i Covida

Polovica odraslih ljudi u svijetu ima ozbiljan oblik bolesti desni odnosno paradontitis. On uzrokuje upalu zubnog mesa, a u slučaju neliječenja, može se proširiti cijelim tijelom. Medical xpress piše da je ovo istraživanje pokazalo povezanost parodontitisa i komplikacija koje uzrokuje Covid.

U istraživanju je sudjelovalo 568 pacijenata s dijagnosticiranim Covidom u razdoblju od veljače do srpnja 2020. godine. Komplikacije je imalo 40 pacijenata, dok ih 528 nije imalo. Informacije su prikupljene o bolestima desni i drugim čimbenicima koji bi mogli biti povezani s komplikacijama uzrokovanih Covidom, u što spada indeks tjelesne mase, pušenje, astma, krvni tlak i dijabetes.

Pokazalo se da je 45 posto pacijenata, dakle njih 258 imalo bolest desni. Profesor Mariano Sanz, jedan od autora studije je otkrio da oralne bakterije kod pacijenata s parodontitisom mogu zaraziti pluća. To posebice može biti opasno kod pacijenata na respiratoru.

Savjet profesora Sanza jest da bolničko osoblje treba identificirati koji Covid pacijenti maju parodontitis i da bi im zato trebalo davati oralne antiseptike. Tako bi prijenos bakterija bio smanjen.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr