ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE

IBUPROFEN UZROKUJE NEPLODNOST: Ovu dnevnu količinu tableta protiv bolova ne smijete prekoračiti želite li potomstvo

Lijekovi na bazi ibuprofena mogli bi pogubno djelovati na plodnost muškaraca, pokazuje istraživanje.

Samo šest takvih tableta protiv bolova na dan utječu na proizvodnju spolnih hormona koji su ključni za reprodukciju. Dugotrajna upotreba ovog uobičajenog sredstva za ublažavanje boli može također dovesti do poremećaja erekcije, gubitka mišića i depresije – što dovodi do smanjenja seksualne želje, otkrili su istraživači.

Stanje se razvija vrlo brzo

Danski znanstvenici kažu da su muškarci, u dobi između 18 i 35 godina, razvili stanje disfunkcije spolnog hormona nazvano kompenzirani hipogonadizam. To utječe na spolne hormone koji reguliraju proizvodnju testosterona. Često se javlja kod starijih muškaraca i onih s reproduktivnim poremećajima. Muškarci su razvili stanje već na trećini puta, koliko traje proučavanje. Razine luteinizirajućeg hormona, koji stimulira proizvodnju testosterona, povećale su se kada su pacijenti uzeli lijek – ali ukupni testosteron je pao.

‘LJUDSKOJ VRSTI PRIJETI IZUMIRANJE’: Znanstvenici došli do alarmantnih otkrića, nije im jasno što se točno događa

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu otkrili su da se 31 volonter oporavio nakon što su prestali uzimati lijek protiv bolova. Testikularne stanice također su proučavane u laboratoriju. Pretpostavlja se da je to prva studija takve vrste koja pokazuje da ibuprofen može oštetiti zdravlje testisa. Istraživači kažu kako je malo vjerojatno da će biti bilo kakvih neugodnih nuspojava kod muškaraca koji koriste lijek za povremene glavobolje.

predoziranje tabletama

Problem neplodnosti sve veći

Međutim, oni koji uzimaju ibuprofen za dugotrajno liječenje boli, osobito bolesnika s kroničnom boli, mogu biti izloženi riziku od kompenziranog hipogonadizma. Stručnjaci vjeruju da je ovo stanje pretpokazivač punog hipogonadizma, koji može narušiti čovjekovu sposobnost proizvodnje sperme. Otkriće je došlo upravo u vrijeme kada je problem muške neplodnosti, osobito u zapadnim zemljama, sve veći, jer je broj spermija prosječnog muškarca pao za 52 posto u posljednjih 40 godina.

Posebno zabrinjava to da muškarci mogu naposljetku napredovati k otvorenom primarnom hipogonadizmu, što je karakterizirano niskom cirkulacijom testosterona i prevladavajućim simptomima, uključujući smanjenje libida, smanjenu mišićnu masu i snagu, te depresivno raspoloženje i umor. Oni na dnevnom režimu od 1200 mg ibuprofena imali su probleme endokrinog sustava koji ometaju proizvodnju testosterona, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr