Zanimljivi rezultati

I CUGA I PLJUGA: Čaša crnog vina vas može zaštiti od štete koju uzrokuju cigarete

Crno vino sadrži visoku razinu fenola koji potiče stvaranje dušikovog oksida koji pomlađuje koronarne arterije. Prema studiji koju je objavio The American Journal of Medicine, čaša ili dvije crnog vina prije cigarete mogu zaštititi krvne žile i od najgorih šteta.

Međutim, stručnjaci si njemačkog Univerziteta Saarland upozoravaju da se rezultati istraživanja ne trebaju uzeti zdravo za gotovo jer su u fokusu bili povremeni pušači, a ne ovisnici, piše The Sun. Ipak, rezultati su pokazali da crveno vino djeluje kao štit za arterije.

Istraživači su ispitivali različite biokemijske procese u krvi i krvnim žilama 20 nepušača koji su pristali popušiti tri cigarete. Polovica ispitanika pila je crno vino jedan sat prije pušenja sve dok im razina alkohola u krvi nije bila 0,75 promila.

Uzorci krvi i urina uzeti su prije pokusa i 18 sati nakon konzumiranja cigareta. Rezultati su pokazali da ispitanici koji su konzumirali vino prije cigareta nemaju promjene na ćelijama u krvnim žilama.

Na istraživanju još treba raditi

Također, pušenje može utjecati i na aktivnosti telomeraza. Naime, telomeraze služe kao zaštitne kape na kromosomima, a te kape se tijekom starenja mogu skratiti ili izgubiti zaštitnu sposobnost. Istražitelji su utvrdili da je djelovanje telomeraza smanjeno za 56 posto kod osoba koje nisu pile vino, dok je kod druge grupe zabilježeno smanjenje od 20 posto.

Budući da je istraživanje bilo ograničeno na mlade nepušače, nije jasno da li se rezultati odnose na starije, bolesne ili kronične pušače.

NAPOKON ZNAMO: Evo zašto je crno vino toliko zdravo

Povratak na Net.hr