Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Hrskava hrana oštećuje krvne žile

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu predlažu izbjegavanje metoda priprema namirnica koje hranu čine hrskavom, posebice ukoliko imate dijabetes i znate da imate povećan rizik za kardiovaskularne bolesti.

‘Postoje dokazi da se metodom pripreme namirnica koja hrani daje hrskavost – primjerice prženo meso tamnih hrskavih rubova– stvaraju nusprodukti AGEs (advanced glycation end products) koji su povezani sa nastankom plaka na krvnim žilama kakav nalazimo kod kardiovaskularnih bolesti’ – izjavila je autorica studije, objavljene u International Journal of Food Science and Nutrition.

Stručnjaci su usporedili desetodnevni unos hrane dviju etničkih skupina: Meksikanaca; koji imaju višu stopu dijabetesa i veći rizik od komplikacija uslijed bolesti te bijelaca.

‘Osobe sa višom stopom kardiovaskularnih komplikacija jedu više hrskave hrane koja obiluje AGEs nusproduktima. Za svaku jedinicu povećanja unosa AGEs nusprodukata, sudionici studije su imali 3,7 puta veći rizik od umjerenog do visokog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti’, objasnila je autorica studije te nadodala kako se veza između unosa AGEs nusprodukata i kardiovaskularnih bolesti pokazala jačom nego veza između zasićenih masti i srčanih bolesti.

Povratak na Net.hr