banner

Što zimi trebate 'pojačati' u prehrani radi boljeg imuniteta

Što od hrane preporučujete za jačanje imuniteta tijekom zimskog perioda?

Dobra je vijest da dugoročno pravilnom prehranom imunološki sustav možemo održati jakim i uspješnim u borbi protiv zarazih bolesti, te nam u tom slučaju nisu ni potrebni posebni dodaci prehrani.

Međutim, ukoliko se većim dijelom godine hranimo loše, s puno šećera, alkohola, pržene, gotove i industrijski prerađene hrane, ili pak jednolično asketski, pravilna prehrana tijekom zimskih mjeseci ne garantira nam obranu od bolesti.

Namirnice koje treba što više uključiti u prehranu su:
– naranče, grejp, limun, kivi te paprike, kao dobar izvor C vitamina
– zeleno lisnato povrće, brokulu, mrkvu i ostale izvore karotena

– probiotike i fermentirane mliječne proizvode
– maslinovo ulje i razne sjemenke kao izvor E vitamina
– mahunarke i ribe, kao izvor proteina, ali i neophodnog minerala cinka
– začine, poput đumbira i kurkume, u kombinaciji s medom.

Ne zaboravite da su manjak sna i svakodnevni stres i iscrpljenost također jedan od razloga pada obrambenih sposobnosti organizma.

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Povratak na Net.hr