Želite li spriječiti rak, moždani i srčani udar te dijabetes, ovo morate jesti!

19.1.2015.
10:19
VOYO logo

Rizik od prerane smrti može se uveliko smanjiti i to na vrlo jednostavan način. Prehranu trebamo obogatiti namirnicama s visokim udjelom vlakana, tvrde znanstvenici.

Osam različitih studija pokazalo je pad od 10 posto kad je riječ o opasnosti prerane smrti za svakog ispitanika koji je dnevno povećavao unos hrane s visokim udjelom vlakana i to samo 10 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje da odrasle osobe konzumiraju 14 grama vlakana na svakih 1000 kalorija koje uzimaju kroz prehranu. To znači da se preporučuje oko 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce.

'U prosjeku, unos prehrambenih vlakana u SAD-u i drugim ekonomski razvijenim zemljama su znatno niže od preporučenih, štoviše, prepolovljene su.', otkriva Victoria Burley, istraživač prehrane na Sveučilištu u Leedsu u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rezultati studije su u skladu s ranije objavljenim meta-analizama odnosa između dijetalnih vlakana i rizika od glavnih kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i raka. Prednosti konzumiranja hrane bogate vlaknima su poznate već desetljećima, uključujući snižavanje kolesterola u krvi, krvnog tlaka, šećera u krvi i inzulina te smanjenje nekih upala.

Namirnice s visokim udjelom vlakana podižu energiju te daju osjećaj sitosti i time sprječavaju ljude u prejedanju. Ljudima ne bi trebao biti problem dnevno unijeti tih dodatnih 10 grama. To se lako postiže s dva obroka integralne hrane, kao što su npr. žitarice i dva obroka voća ili povrća', dodaje Burley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, upozorava da sadašnja studija ne dokazuje da je konzumiranje više vlakana razlog što su neki sudionici duže živjeli. Smanjeni rizik od smrti možda dolazi iz nekih povezanih karakteristika, a to su zdravija prehrana, zdraviji način života, ali dokazano je da su takve namirnice vrlo hranjive i zdrave u cjelini.

Ona također potiče konzumiranje raznih namirnica koje su bogate vlaknima uz svaki obrok i međuobrok, kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba biti oprezan u počinjanju promjene prehrane. Tijelo treba vremena da se prilagodi, tako da povećavanje sadržaja vlakana treba polako uvoditi te se treba konzumirati puno vode kako bi olakšali probavu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo