Vazda topli

HLADNO VAM JE? Šest jednostavnih trikova kako ugrijati prste, ali i koje opasne bolesti možda kriju

Ako su vam ruke i stopala neprestano hladni, vjerojatno je u pitanju cirkulacija, no možda su posrijedi i puno ozbiljnija stanja.

Huffington post je izdvojio šest neočekivanih načina kako ugrijati ruke i stopala, no važno je upozoriti i na što sve može ukazivati taj “simptom”.

Uzroci hladnih ruku mogu biti potpuno bezazleni, poput starenja ili manjka željeza sve do problema sa štitnjačom, neuropatije ili oštećenja krvnih žila.

SVE KREĆE OD JEDNE TOČKE NA TIJELU: Liječnik kineske medicine otkriva kako potaknuti cirkulaciju

Posjetite liječnika ako:

osjetite bol u nogama dok hodate: to može biti znak periferalne bolesti žila, zbog koje se na stijenkama arterija nakuplja plak. Bolest je povezana s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, pa ju je važno dijagnosticirati na vrijeme.

hladno vam je, ali drugima se vaši prsti ne čine hladnima: Ovo može biti znak neuropatije, oštećenja živaca. “To može biti rezultat dijabetesa, moždanog udara ili drugih razloga” ističe izv.prof. dr. Elizabeth Ratchford, pročelnica Odsjeka za vaskularnu medicinu na fakultetu “John Hopkins”.

promijeni se boja prstiju: Ako su vam prsti hladni i poplave ili pobijele, a potom pocrvene i osjećate trnce ili pulsiranje, moguće je da patite od Raynaudorovg sindroma, odnosno grčenja krvnih žila. “Organizam oboljelih od Raynaudorovog sindroma pretjerano reagira na hladnoću – žile se pretjerano stisnu kako bi sačuvale tjelesnu toplinu, a dugo im treba da se opuste, što izaziva promjenu boje i trnce u udovima” objašnjava dr. Ratchford.

No, ako je u pitanju samo slaba cirkulacija, postoje jednostavni trikovi kako zagrijati promrzle noge i ruke.

1. Izbjegavajte kofein

Kava, čaj pa čak i čokolada te drugi napici s kofeinom sužavaju krvne žile, a osobito pogoršavaju Raynardov sindrom, objašnjava dr. Ratchford. Savjetuje da preko dana radije pijete toplu limunadu s đumbirom.

2. Kapa i jakna

Već su bake upozoravale kako većinu topline gubimo kroz glavu, a ako držite organizam toplim, i prstićima će biti ugodnije. No postoji puno bolji razlog zašto je dobro nositi kape i rukavice čak i kad nije -20. Kod prohladnog vremena, osobito u rukama koje su nezaštićene, lako se može stvoriti ugrušak koji može izazvati srčani ili moždani udar.

3.Redovito vježbajte

Ne samo da će vas grijati dok vježbate, nego će dugoročno smanjiti i hladnoću ( a usput i rizik od infarkta ili kapi). Redovito vježbanje poboljšava cirkulaciju i sprečava nakupljanje naslaga na žilama. “30 minuta žustre vježbe na dan je neprocjenjivo” sažela je dr. Ratchford.

4.Prestanite pušiti

Nije problem samo u naslagama na žilama koje otežavaju cirkulaciju, ili čađavim plućima zbog kojeg nema dovoljno kisika. “Zbog cigarete će vam trenutno postati hladno jer nikotin sužava krvne žile” kaže dr. Ratchford

5. Izbjegavajte usku odjeću

Iako je primamljivo obući pet slojeva čarapa, nemojte, a izbjegavajte i uske traperice. “Stisnute ruke ili noge znače i stisnute žile koje tjeraju krv iz ekstremiteta” jasna je dr. Ratchford.

6. Duboko dišite

Istraživanja provedena na tibetanskim redovnicima pokazala su kako mogu povećati temperaturu u prstima meditacijom. OK, vjerojatno niste toliko vješti, ali već duboko disanje poboljšava cirkulaciju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr