ZDRAVE NAVIKE

PREHRANA KOJA JE ĐOKOVIĆU PROMIJENILA ŽIVOT: Ovo morate znati o trendu koji slijede milijuni

Prehrana bez glutena “in” je već neko vrijeme, i najpoznatije svjetske zvijezde, poput Gwyneth Paltrow i Victorije Beckham, ali i uspješnih sportaša, kao što je tenisač Novak Đoković, počele su voditi tzv. gluten-free život, te su na sve strane isticali kako se osjećaju bolje, zdravije i vitkije jer su se odrekli glutena.

Prije desetak godina rijetko tko je znao što je gluten, a kamoli da bi netko razmišljao o tome kako ga izbjeći u svakodnevnoj prehrani. Gluten je protein prisutan u zrnu pšenice, ječma i raži, a mnogi ga, i ne znajući, vole – upravo on daje jelima poseban štih: tijesto pizze čini rastezljivim, kruhu daje karakterističnu rahlu i spužvastu strukturu, a koristi se i za zgušnjavanje umaka i juha.

Celijakija ili “samo” osjetljivost

Prehrana bez glutena ima znanstvenu podlogu kao jedini lijek osobama koje boluju od kronične bolesti celijakije. Nekoć se mislilo da je celijakija rijetka bolest koja pogađa jednu od 10.000 osoba, no istraživanje objavljeno u publikaciji Archives of Internal Medicine pokazalo je da je učestalost celijakije daleko veća, odnosno da od celijakije pati jedna od 133 osobe. No, posljednjih godina otkriven je novi problem koji stručnjaci nazivaju necelijakijska osjetljivost na gluten koja može izazvati simptome nalik onima kod celijakije, poput grčeva u trbuhu, proljeva i nadimanja, ali bez oštećivanja tankog crijeva. Predviđa se kako će se do kraja 2017. samo u SAD-u potrošiti 15 milijardi dolara na hranu bez glutena. Trend je stigao i do nas te su police dućana pune gluten-free namirnica.

 

 

– Za neke je ljude prehrana bez glutena nužnost, a za druge stil života. Kako bismo odgovorili na sve veće potrebe populacije za ovom vrstom hrane i osigurali raznovrsniji izbor, u Nestlé asortimanu imamo tri vrste žitarica za doručak bez glutena – Corn Flakes original, s medom i kikirikijem te s okusom čokolade. Sve Nestlé žitarice dodatno su obogaćene vitaminima – kaže Josip Zekić iz odjela marketinga Nestlé žitarica.

S glutenom ili bez njega?

Bolujete li od celijakije ili necelijakijske osjetljivosti na gluten, odgovor na ovo pitanje je jednostavan: bez glutena! No, želite li samo smršavjeti, imajte na umu da hrana bez glutena ne znači i da je bez masnoća i kalorija. Stručnjaci upozoravaju da osobe koje ne konzumiraju gluten imaju povišen rizik od manjka niza važnih nutrijenata, poput željeza, vitamina B i vlakana, ukoliko pravilno ne isplaniraju svoju svakodnevnu prehranu.

Klinička nutricionistkinja Tena Niseteo ističe kako je potrebno još mnogo istraživanja da bi se dokazala korist bezglutenske prehrane prilikom liječenja drugih medicinskih stanja, poput dermatitisa herpetiformisa, sindroma iritabilnog crijeva te neuroloških i autoimunih bolesti. U zdravih osoba, naglašava ona, sva hrana može biti dio pravilne prehrane ukoliko se konzumira u umjerenim količinama.Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Nestle i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe. 

Povratak na Net.hr