Nije dobro

GLOBALNA KRIZA SNA: Svi spavamo premalo!

U svijetu vlada ‘globalna kriza sna’ i unatoč biološkom satu prekasno se odlazi u krevet i premalo spava, utvrdili su znanstvenici analizirajući dobivene podatke.

Podaci su sakupljeni pomoći aplikacije koju je 2014. osmislio tim Sveučilišta u Michiganu kako bi pomogao ljudima da prevladaju jetlag. Međutim, korisnici su mogli izabrati i mogućnost da podijele podatke o svojim navikama spavanja.

Tako je utvrđeno, piše BBC, da si najmanje sna priušte muškarci u srednjim godinama. Žene generalno spavaju oko trideset minuta više od muškaraca, pogotovo one u dobi između 30 i 60.

KORISNO ZA RODITELJE: Ovaj kalkulator će vam reći idealno vrijeme odlaska djeteta na spavanje

Društvo nas danas tjera da ostanemo budni što dulje, moramo ustati rano a tako se žrtvuje san. “Naši su tjelesni satovi programirani  da činimo neke stvari, mi to ne činimo jer na nas utječu socijalni elementi”, kazao je Akhilesh Reddy sa Sveučilišta u Cambridgeu. “Nećemo znati dugoročne posljedice toga još godinama”

Brojni zdravstveni problemi

Nizozemci spavaju prosječno osam sati i 12 minuta, gotovo sat vremena više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosječno sedam sati i 24 minute.

U Velikoj Britaniji spava se prosječno nešto ispod osam sati, mrvu manje nego u Francuskoj.

Na vrijeme spavanja najviše utječe vrijeme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan utjecaj dobi na vrijeme provedeno u snu.

MALO, ALI KVALITETNO: 11 savjeta kako bolje spavati kada nemate dovoljno vremena za spavanje

Tako mladi imaju vrlo različita vremena odlaska na spavanje i buđenja, dok se kod starijih ta vremena sve više približavaju.

Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smjenama, pa tako i noću, javljaju brojni zdravstveni problemi.

Povratak na Net.hr