Kako znati je li vam tijelo puno gljivica

Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, ali u slučaju prekomjernog rasta dovodi do umora, debljanja, boli u zglobovima i simptoma sličnih sindromu iritabilnog crijeva. Kandidijaza je jedna od najučestalijih gljivičnih infekcija.

Kandida živi u probavnom sustavu, ali može se probiti u krvotok i proširiti po cijelom tijelu. Proizvodi acetaldehid, koji dovodi do štete uzrokovane slobodnim radikalima. Kandidijaza može biti posljedica upotrebe antibiotika, korištenja kontracepcijskih tableta, alkohola, nekih drugih lijekova, stresa ili prevelikog unosa šećera u organizam. Pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva postaje trajni problem. Zdravom prehranom i promjenom nekih životnih navika, gljivicu ipak možete izbaciti iz organizma.

Shvatite što je uzrok problema

Utvrdite zbog čega je došlo do širenja kandide jer je tek tada možete ukloniti.

Izbacite šećer iz prehrane

Ovo uključuje i prirodni šećer u mliječnim proizvodima i voću (izuzetak je limunov sok), kao i med te razne sirupe. Gljivica se hrani šećerom, a vaš je cilj izgladnjeti kandidu do smrti. Kako gljivica polako nestaje, možete osjetiti neke negativne reakcije koje uzrokuju metabolički nusproizvodi. Simptomi poput mučnine, groznice, otečenih žlijezda, akni i glavobolje znak su da nova prehrana djeluje, tako da sad ne treba odustati.

Potaknite rast probiotika – dobrih bakterija

U prehranu dodajte fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa, misa, jogurta, kefira jer su odlični izvori dobre probavne flore koja će uravnotežiti unutarnji ekosustav. Dobre bakterije će izgurati loše gljivice, pomoći probavi, ojačati imunitet i zaustaviti žudnju za šećerom.

Organski uzgojeno

Jedite organski uzgojene proizvode koji imaju manje toksina i više antioksidansa, vitamina i minerala nego konvencionalno uzgojeni. Dok vam se tijelo oporavlja, osjetljivije je na djelovanje pesticida i toksina iz okoline, zato pazite što jedete.

Jedite hranu koju kandida ne voli

Kokosovo ulje, bademi, sjemenke bundeve, sok od limuna i limete, alge, češnjak, luk, đumbir i ljuta paprika ometaju rast kandide. Sve navedeno sadrži antigljivične i antiparazitske sastojke te pomaže u stvaranju povoljnog pH tako što krv postaje lužnatija, odnosno smanjuje se kiselost.

Povratak na Net.hr