'GLADNI' BIJES: Zašto neki ljudi postanu nervozni i agresivni kad ogladne

Image
Foto: Thinkstock

Jeste li se ikada grubo obrecnuli na nekoga kada ste bili gladni? Ako da, onda ste jedan od ljudi koji pate od 'gladnog' bijesa.

20.7.2015.
16:02
Thinkstock
VOYO logo

Ali što je uzrok tome. I zašto se to događa samo nekim ljudima? Razlog leži u nekim procesima koji se događaju u vašem tijelu kada ste gladni.

Psihologija gladi

Ugljikohidrati, proteini i masti u svemu što jedete probavljaju se u jednostavne šećere (poput glukoze), amino kiseline i slobodne masne kiseline. Te hranjive se tvari preko krvotoka distrubuiraju u organe i tkiva gdje osiguravaju energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vrijeme prolazi od vašeg zadnjeg obroka, količina tih prehrambenih tvari u krvotoku počinje opadati. Ako količina glukoze u krvi padne dovoljno nisko, vaš mozak će to shvatiti kao situaciju opasnu po život. Za razliku od većine drugih organa i tkiva koji mogu koristiti razne hranjive tvari, mozak je ovisan o glukozi.

Vjerojatno ste već i sami primjetili tu ovisnost vašeg mozga o glukozi; jednostavne stvari postanu teške kada ogladnite a količina glukoze u krvi padne. Možda vam se postane teško koncentrirati, ili počnete raditi glupe pogreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna stvar koja postane teža kada ste gladni je ponašanje unutar društveno prihvatljivih normi, poput kontroliranja grubog, nervoznog odgovaranja ljudima. Možda uspijete skupiti dovoljno moždane snage da se kontrolirate pred važnim kolegama, ali onda se opustite i grubo reagirate na ljude do kojih vam je najviše stalo.

Još jedan tjelesni odgovor

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Osim smanjenja koncentracije glukoze u krvi, drugi razlog zbog kojeg neki ljudi postaju nervozni kad ogladne je glukozno-regulatorni odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada količina glukoze padne ispod određenog praga, mozak šalje upute odrežđenim žlijezdama da otpuste hormone koji povećavaju količinu glukoze u krvotoku.

Četiri glavna hormona za regulaciju glukoze su: hormon rasta iz hipofize, glukagon iz gušterače, adrenalin, te kortizol, obojica iz nadbubrežnih žlijezdi. Zadnja dva su hormoni stresa koji se izlučuju u krvotok u raznim stresnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stvari, adrenalin je jedan od glavnih hormona koji se izlučuju u slučaju iznenadnog straha ili opasnosti, kada vidite, čujete ili samo pomislite da vam je sigurnost ugrožena. Baš kao što se možete bijesno izderati na nekoga kada ste uplašeni, adrenalin kojeg dobijete tijekom glukozno-regulatornog odgovora može prouzročiti sličan odgovor.

Priroda i odgoj

Još jedan razlog zašto je osjećaj gladi povezan s bijesom je to što oboje kontroliraju isti geni. Proizvod jednog od tih gena je neuropeptid Y, prirodna moždana kemikalija koja se luči u mozak kada ste gladni. Stimulira proždrljivo ponašanje tako da dijeluje na razne receptore u mozgu, ukljucujući i Y1 receptor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što djeluju na mozak u sklopu kontrole gladi, neuropeptid Y i Y1 receptor isto tako reguliraju bijes i agresivnost. Uz to, ljudi s povišenom količinom neuropeptida Y u likvoru obično pokazuju veću agresivnost.

Kao što vidite, postoji nekoliko načina zbog kojih se možete razbijesniti kada ogladnite. A kako smo svi različiti, različito jako reagiramo na to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glad je bez sumnje mehanizam preživljavanja. Mislite o tome ovako: ako bi gladni organizmi mirno stajali sa strane i pristojno puštali druge da se prvi najedu, njihova vrsta bi ubrzo izumrla.

Dok mnogi fizički faktori doprinose fizičkoj gladi, i psihosocijalni isto imaju svoju ulogu. Na primjer, kultura utječe hoćete li svoju verbalnu agresivnost izraziti direktno ili indirektno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kontrolirati 'gladni' bijes

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

4. Jedite zdravo: Pravilna ishrana i količina stresa usko su povezani. Kad smo preopterećeni poslom, često zaboravimo jesti, a onda, kad se sjetimo, tijelo nam često traži šećer i kaloričnu hranu. Planirajte svoje obroke i imajte na umu da su voće, povrće i riba uvijek dobar izbor.

Najlakši način kontroliranja 'gladnog' bijesa je da pojedete nešto prije nego ogladnite previše. Iako čokoladica ili čips mogu osigurati privremeno olakšanje, takva hrana najčešće samo prouzroči nagli skok količine glukoze u krvi nakon kojeg slijedi još veći pad.

Na kraju, od takve hrane možete biti još gladniji. Radije izaberite prirodnu hranu koja će vam pomoći zadovoljiti glad na duže vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije uvijek moguće jesti čim ogladnite. Recimo tijekom dugih smjena na poslu, ili zbog vjerskih postova kao što je Ramazan, ili dijeta za gubitak težine sa strogim energetskim restrikcijama.

U takvim slučajevima dobro je sjetiti se da će s vremenom vaš glukozno-regulatorni odgovor proraditi te će se količina glukoze stabilizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnji - i jako cilvilizirani - način rješavanja problema s 'gladnim' bijesom je da predložite da se sve bitne situacije odgode za nakon obroka, ne prije.

IFLScience.com/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo