Folna kiselina štiti od nekih oblika raka

Rezultati istraživanja jasno pokazuju da folna kiselina sama za sebe ima protektivnu ulogu protiv nekih oblika raka, pa čak i terapijsku vrijednost.

PAPA-test vrsta je pregleda takozvanog cerviksa, što je latinski naziv za grlić maternice, dio maternice koji graniči s gornjim dijelom rodnice. Pregled je prvi uveo u medicinsku praksu dr. Papanicolau i od tuda mu ime. Grlić maternice se malo, lagano i bezbolno ostruže, uzme se bris predmetom kao što je plastični ili drveni štapić i stanice koje ostanu na njemu se potom pomno pregledaju.

arti-201101200455006 Redovni PAPA-test se preporučuje svim ženama jer se tom metodom mogu otkriti upale i promjene u stanicama koje su prvi korak prema raku. Time se rak cerviksa može otkriti na vrijeme, pa su izgledi za izlječenje puno veći. Ponekad se u vrlo lošim nalazima, kada postoji velika opasnost od razvoja raka, preporučuje odstranjenje maternice. To je, međutim, drastično sredstvo i ponekad se teško na takvo što odlučiti, osobito u mlađim godinama. U takvom je slučaju svakako preporučljivo pokušati i druge metode.

Rezultati brojnih studija jasno pokazuju da postoji pozitivna proporcionalna veza između pojave raka epitela maternice i statusa folne kiseline u tijelu. Istraživanja pokazuju da nedostatak ovog vitamina može proizvesti displaziju stanica epitela maternice i da dodatno uzimanje folne kiseline u većim količinama, ne samo da to može u potpunosti spriječiti, nego može uvjetovati i izlječenje već postojećih poremećaja. Folna kiselina pripada vitaminima B skupine.

arti-201101280726006 U svojoj maloj, ali odličnoj knjižici o folnoj kiselini, dr. Sidney MacDonald Baker, objavljuje kako je imao odlične rezultate u liječenju loših PAPA-testova terapijom folnom kiselinom. Primjenjivao je velike doze od 5 do 20 miligrama folne kiseline na dan u podijeljenim dozama te tvrdi da su se loši PAPA-testovi popravljali već u roku od mjesec dana. Tako navodi slučaj jedne 21-godišnje djevojke koju je spasio od odstranjenja maternice.

Djevojka je imala toliko loš PAPA-test da joj je njezin liječnik preporučio odstranjenje maternice ne bi li izbjegla opasnost od raka. U samo mjesec dana uzimanja 15 do 20 miligrama folne kiseline na dan zajedno s multivitaminskom tabletom, njezin je slijedeći PAPA-test bio sasvim normalan. Puno je studija koje pokazuju da je konzumiranje folne kiseline dobra zaštita od ovih i nekih drugih vrsta raka. Studije na životinjama pokazuju da se i rak debelog crijeva brže i češće razvija kod životinja koje su deficitarne u folnoj kiselini.

Dijeta.co

Prethodni članci:

arti-201101280726006
arti-201101200455006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr