ŠTO JEDEMO?

TERMIČKA OBRADA I HIGIJENA: Kako se zaštititi od salmonele, koji su simptomi i kako se liječi?

Nakon sve češćih slučajeva hrane zaražene salmonelom u Hrvatskoj i nakon što je od posljedica trovanja tom bakterijom jedan dječak preminuo, postavlja se pitanje kako se od te opasne bakterije možemo zaštititi i što učiniti ako se ipak zarazimo. O tome je u intervjuu za Dnevnik Nove TV govorila doktorica Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zaraziti salmonelom najčešće se možemo iz mesa peradi ili jaja, ako nisu dovoljno termički obrađena. Naravno, zaraza je moguće i iz drugih prehrambenih proizvoda u kojima su sirova jaja, poput sladoleda, kremastih kolača, majoneze i slično.

Najbolja je zaštita dobra termička obrada hrane. Meso uvijek mora biti dobro pečeno i nikako sirovo iznutra, a osim toga, izuzetno je važna i higijena  ruku i posuđa jer je moguća i takozvana sekundarna zaraza, od osobe koja je već kliconoša, objašnja doktorica Goranka Petrović iz HZJZ-a.

KREĆE MASOVNI NADZOR: Ove godine salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali!

Simptomi

Najčešći simptomi su u crijevima jer to je bakterija koja najčešće ostaje lokalizirana u crijevima. Javlja se mučnina, jaki grčevi u trbuhu, učestale vodenaste stolice i povišena temperatura. Moguće je i povraćanje, no to najčešće nije baš slučaj. Postoji mogućnost i težih oblika kada bakterija prodire u krv i tada se javlja salmonela groznica koja može zahvatiti jetru, pluća, zglobove… To su teži klinički oblici koji su srećom puno rjeđi.

SALMONELA PRONAĐENA I U PUREĆEM HAMBURGERU: Odmah se povlači s tržišta!

Ne treba paničariti

Kako smo mogli vidjeti proteklih nekoliko dana, inspekcije se provode često, a o nalazima se obavještava nadležno ministarstvo.

Voditeljica laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta Andrea Humski za HRT je rekla da se najviše zaraza zapravo događa u domaćinstvima, a osim već nabrojane termičke obrade i održavanja higijene, Humski ističe kako je iznimno važno ne miješati termički obrađene namirnice s onima koje nisu obrađene, primjerice, prilikom kupnje ne bismo smjeli miješati svježe meso i kruh u istoj vrećici jer bi se zaraza tako mogla prenijeti s jedne namirnice na drugu.

Najlakše se zaraze djeca mlađa od 5 godina i oni stariji od 65

Onaj tko se zarazi bakterijom salmonele, osjetit će mučninu, grčeve u trbuhu, imat će proljev i povišenu tjelesnu temperaturu, a nešto rjeđe je moguće i povraćanje. Kod teškog oblika zaraze, bakterija prodire u krv, kao što je to bio slučaj dječaka iz Bregane koji je od posljedica trovanja preminuo.

Najpodložniji zarazi ovom bakterijom mala su djeca i osobe starije životne dobi, iznad 65 godina. Tu su i oni kojima je imunološki sustav već oslabljen zbog neke druge bolesti.

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

Oni koji se ipak zaraze, najčešće se ne moraju previše brinuti jer je u blažim oblicima bolesti važna nadonkada tekućine, oralno ili infuzijom. Ako pak dođe do težeg oblika zaraze salmonelom, bolesnika je potrebno hospitalizirati i dati mu antibiotike.

Povratak na Net.hr