Evo kako pomoći osobi koja dobije otkaz

Moj brat je dobio otkaz, ima kredit za stan, dvoje djece, žena mu ne radi i nema posla na vidiku, barem ne onog s kojim bi mogao platiti sve troškove – najvjerojatnije će izgubiti stan. U velikoj je depresiji, bojim se da ne učini nešto drastično.

Pije tablete za smirenje. Ne mogu mu pomoći ni ja, mislim financijski. Vas pitam na koji bih mu način ipak mogla pomoći, barem riječima, no tako da ga slučajno ne povrijedim?
Ivana

ODGOVOR:

Draga Ivana,
čini se da je vaš brat u vrlo teškoj životnoj situaciji, i razumljivo je da mu je teško, jer ipak cijela obitelj ovisi o njemu i njegovom radu!

Osim materijalne podrške (što nažalost i da imate mogućnosti ne bi bilo dugoročno rješenje), potrebna mu je moralna, psihološka podrška. Najbitnije je da vi, i drugi bliski članovi obitelji, ne pokazujete brigu za njega, jer on se, kako se čini previše brine, pa bi dodatna tuđa briga za njegovo stanje bila još veći teret.

Imajte razumijevanja za njegovo zabrinuto, depresivno stanje jer to je sasvim prihvatljiva prvobitna reakcija na otkaz.

Razgovarajte s njim, podupirite ga u traženju posla, i potaknite ga da razmisli o tome kako bi i njegova žena trebala također preuzeti dio odgovornosti i ona se aktivirati u traženju posla! Ako možete i vi mu pomognite u traženju posla, pogledajte oglase, pitajte ljude…

Vjerujem da se sada osjeća kao da je pred zidom, ali zapravo zid ne postoji, sami si postavljamo ograničenja. I manje plaćen posao za početak je bolji nego nikakav!

Ako je potrebno može i potražiti psihološku pomoć.

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr