UŽAS!

EVO KAKO ELEKTRIČNE CIGARETE UTJEČU NA ZDRAVLJE: Nakon ovoga više nećete misliti da su zdravije od klasičnih

Iako e-cigarete ne proizvode toksičan duhanski dim, pokazalo se da kemikalije iz njih imaju gotovo isti učinak na ljudsko zdravlje.

Kako bi se ostavili cigareta, neki posežu za njihovom električnom varijantom misleći da tako čine bolje i sebi i drugima. Međutim, otrovne kemikalije iz pare koja se oslobađa pušenjem e-cigareta u velikoj mjeri sadržavaju formaldehide, koji dokazano uzrokuju rak, te  akrolein, koji se povezuje s iritacijom očiju i kože.

Loše je to što, za razliku od klasičnih cigareta, električne nisu zakonom zabranjene u javnim prostorima. Svjetska zdravstvena organizacija poziva na provedbu i ove mjere kako bi se smanjilo izlaganje pasivnom udisanju pare.

RODITELJI OPREZ: Para iz e-cigareta može iziritirati nježnu dječju kožu

“E-cigarete predstavljaju manju prijetnju za zdravlje nego klasične, ali ni one nisu bez posljedica. Recimo to ovako: klasične su cigarete supernezdrave, a električne su – nezdrave”, kaže dr. Hugo Destaillats, jedan od autora studije.

Iako e-cigarete ne proizvode toksičan duhanski dim, pokazalo se da kemikalije iz njih imaju gotovo isti učinak na ljudsko zdravlje. Pušač koji povuče u prosjeku sto dimova pare iz električne cigarete, nakupi u organizmu više formaldehida nego onaj koji puši deset klasičnih cigareta dnevno, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr