NEINVAZIVNA METODA

ERGOMETRIJA: Kako izgleda ova pretraga i u kojim slučajevima će vas doktor poslati da ju obavite?

Ergometrija ili test opterećenja srca neinvazivna je metoda koja se koristi za dijagnosticiranje koronarne bolesti srca i srčanih aritmija.

Dijagnostička pretraga koristi i za procjenu učinka kirurške terapije srčanih bolesti. Izvodi se na biciklergometru ili na pokretnoj traci. Na ergometriji se ispitanik treba podvrgnuti standardiziranom i mjerljivom opterećenju. Opterećenje se izražava u vatima ili kilopond metrima.

Za što se izvodi ergometrija?

Ergometrijom se može ustanoviti opterećenje i potrošnja kisika kao i maksimalni broj otkucaja srca i krvni tlak. Ergometrija se koristi za:

  • evaluacija prognoze, terapije i rehabilitacija bolesnika sa koronarnom bolesti
  • evaluacija rezultata kiruških zahvata na koronarnim arterijama i zaliscima
  • utvrđivanje sposobnosti za profesionalni posao
  • utvrđivanje sposobnosti za rekreaciju i sportske aktivnosti
  • prognoza bolesti srca na osnovu testa opterećenja
  • prikaz uspješnosti operacije
  • ocjena fizičkih mogućnosti ljudi s bolestima srca

Vrste ergometrijskog testa

Test opterećenja ili ergonometrija je kontinuiran i progresivan. To bi značilo da se sastoji od više stupnjeva. Svaki stupanj opterećenja traje 3 minute. Za vrijeme ergonometrije prati se i EKG i registriraju se promjene koje se događaju za vrijeme testa opterećenja. Promjene se prate i netom nakon testa.

Postoje dvije vrste ergonometrije – maksimalni test opterećenja i submaksimalni test. U maksimalnom testu opterećenja postiže se maksimalna frekvencija srca koja je određena za dob i spol ispitanika. Maksimalni testovi izvode se kod sportaša i zdravih ispitanika.

Submaksimalni test opterećenja je onaj u kojem je dostignuta submaksimalna frekvencija srca, što je 85-90% maksimalne frekvencije srca. Ovi testovi se izvode kod srčanih bolesnika.

Komplikacije pri izvođenju ergometrije

Mnoge dijagnostičke pretrage mogu imati komplikacije prilikom izvođenja, pa tako i ergometrija. Komplikacije pri izvođenju ove vježbe su izuzetno rijetke. Očekuje se 0,8 komplikacija na 10.000 pretraga. Od ozbiljnih problema moguće su srčane aritmije, bol u prsima, akutni infarkt i zatajivanje srca.

Neki od razloga za prekid testa, osim navedenih, mogu biti i EKG promjene koje pokazuju ishemiju miokarda, krvni tlak viši od 220/120 mmHg, smanjenje frekvencije srca i krvnog tlaka te znakovi zatajivanja srca.

Povratak na Net.hr