Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Kontrolirano i postupno

ENERGETSKI UČINAK CIJELI DAN: Uskoro šalica kave s kofeinom s vremenskim otpuštanjem

Na policama trgovina uskoro bi se, tvrde znanstvenici tvrtke Nestle, mogla naći pakiranja kave s kofeinom s vremenskim otpuštanjem.

Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kave navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.

Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sustav pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću.

Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli znanstvenici Politehničke škole Lausanne i Sveučilišta ETH u Zuerichu. Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kave nakon samo jedne ispijene šalice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tijekom cijelog dana bez neželjenih ‘nuspojava’.

DOBRA VIJEST ZA KAVOPIJE: Tri do pet kava dnevno će vas spasiti od prijevremene smrti

Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nosači aktivnih supstancija koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode, koje sadrže i neki ključan sastojak, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani.

Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.

Opisana tehnika ubuduće bi se mogla iskoristiti i za vremensko otpuštanje nutrijenata iz brojnih prehrambenih proizvoda na kontroliran način, kažu švicarski znanstvenici.

Povratak na Net.hr