23 DANA BOLNICE

E, TO JE STVARNO GORJELO: Jedna od najljućih papričica na svijetu probila mu rupu u jednjaku od 2,5 cm!

S više od milijun Scovilleovih jedinica bhut jolokia ili Ghost Pepper jedna je od najljućih papričica na svijetu. Zbog toga je sasvim jasno da je treba unositi u malim količinama.

Ipak, jedan 47-godišnji Amerikanac je na natjecanju u brzom jedenju hrane smazao burger s pireom od bhut jolokije, piše Stuff. (YouTube je prepun snimaka ljudi koji jedu tu “vrelinu” pa možete zamisliti kako je to izgledalo).

Ubrzo nakon toga počeo je silovito povraćati. Zbog strahovitih bolova u trbuhu prebačen je na Hitnu, a reakcija organizma bila je toliko jaka da je došlo do rupture jednjaka.

MA, KAKVA VREĆICA?!? Čips od najljuće papričice je toliko ljut da ga pakiraju jedan po jedan

Riječ je o rijetkom stanju, poznatom kao Boerhaaveov sindrom, koje se odlikuje visokom stopom smrtnosti, a ime je dobio prema liječniku čiji je pacijent umro u 18. stoljeću nakon što se prežderao za ručak i počeo povraćati.

Srećom, liječnici su brzo reagirali – hitna operacija spasila je život pacijentu koji je u bolnici nakon toga proveo 23 dana.

Unatoč ozbiljnosti ovog slučaja, autori članka koji je objavljen u magazinu Emergency Medicine navode da konzumiranje bhut jolokije obično ne dovodi do neželjenih posljedica.

Ovo je mapcinetu život spašen samo zahvaljujući brzoj reakciji liječnika
Ovom je pacijentu život spašen samo zahvaljujući brzoj reakciji liječnikaFoto: Ann Arens/ Journal of Emergency Medicine

No, upozoravaju da će uvođenje tako ljutih papričica u natjecanja u brzom jedenju hrane “dodatno zakomplicirati dijagnozu”.

Inače, ghost reaper je do pojave Carolina Reapera 2013. godine smatrana najljućom chili papričicom na svijetu.

Povratak na Net.hr