E-cigarete – prijelazna faza ili kronični problem?

Dva bitna pitanja zahtijevaju odgovor. Pomažu li e-cigarete da pušači prekinu s pušenjem i koliki je rizik od udisanja ispušnih plinova koji se nalaze u u e-cigareti. Jesu li pušači samo zamijenili jednu grupu kancerogenih tvari za drugu?

Električna naprava u kojoj se nalazi mješavina nikotina i propilen glikola navodno je odličan način da se riješite cigarete. No, e-cigarete također zagađuju zrak – nikotinom i drugim kemikalijama koje sadrže, a koje proizvođači često i ne deklariraju, piše sciencebasedmedicine.org.

Količina nikotina u svakoj e-cigareti se zna razlikovati, a osim nikotina pušač udiše i druge kemikalije, poput propilen glikola ili biljnog glicerola. Možda je i to bolje od toksičnih sastojaka u klasičnim cigaretama, no je li OK da pušači e-cigarete zagađuju prostor nepušačima koji nemaju potrebu za nikotinom?

Zašto bi nepušači udisali nikotin i druge kemikalije?

Pušači koji počnu pušiti e-cigarete ponašaju se kao da su pare koje izlaze iz njihove naprave nešto najnormalnije što nepušači oko njih trebaju udisati. Baš zbog te njihove komocije krenule su i zabrane e-cigarete u mnogim zemljama.

E-cigarete su zabranjene u javnim prostorima Australije, Brazila, Kanade, Finske, Paname, Izraela, Meksika, Singapura, u New Yorku (SAD) i Oregonu (SAD), dok je u američkom gradu Bostonu zabranjena upotreba u radnom prostoru. Jedan od razloga je i činjenica da je nikotin tvar koja brzo izaziva jaku ovisnost. Do mozga stiže za manje od 10 sekundi i odmah preuzima kontrolu.

Nikotin je i snažan vazokonstriktor koji smanjuje krvotok u mozak, posebno u temporalne režnjeve čime se smanjuje sposobnost pojedinca da se koncentrira. I cirkulacija u ostala tkiva i organe je usporeno, uključujući i onu prema srcu.

Propilen glikol koji se koristi u antifrizu i mnogim kozmetičkim sredstvima pokazao se kao tvar dobro zadržava vlagu ali može iritirati kožu te dovesti do oštećenja mozga, jetre i bubrega pa čak i bolesti kao što su rak, alergije i trovanje nervnih stanica. Proizvođači tvrde da su dnevne doze koje se unose putem e-cigarete neštetne.

Neke manje studije ukazuju da se kod pušenja e-cigareta javlja trenutna promjena na dišnim organima tj. stres dišnih organa. Dugoročne posljedice nisu istražene. Budući da velikih studija koje prate zdravstveno stanje konzumenata e-cigarete još nema pitanje je kako djeluju na ljudski organizam. Sjetite se samo koliko je desetljeća trebalo da se utvrdi danas opće poznato štetno djelovanje običnih cigareta?

Cilj bi zapravo trebao biti riješiti se nikotina u potpunosti. Prestanete li pušiti organizam će se očistiti od nikotina u roku od tri dana. Cirkulacija u mozak i druge organe će se također brzo poboljšati. Zašto biste ostali pušač?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr