Omiljena dijeta među Hrvatima na udaru kritika – neuravnotežena je i opasna

Googleova lista najtraženijih pojmova u 2013. godini iznjedrila je Dukanovu dijetu kao najomiljeniju među Hrvatima. Dijeta koju je osmislio Pierre Dukan i prije je bila na meti kritika, a sada se opet našla na udaru liječnika.

Režim visokog unosa proteina i niskog unosa ugljikohidrata našao se na udaru Britanske dijetetičarske asocijacije (BDA), iz koje upozoravaju da dijeta nije nutritivno uravnotežena, te može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.

‘Brz gubitak kilograma velika je motivacija, ali to je neodrživo i nezdravo. Dukanova dijeta nije nutritivno uravnotežena, što je i priznato činjenicom da trebate uzimati vitaminske dodatke i povećati unos vlakana u obliku zobenih mekinja’, poručili su iz BDA na stranici NHS.uk.

‘Postoji opasnost da bi takva dijeta mogla dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema ako se ne držite pravila. Dijeta u početnoj fazi nije raznolika, pa postoji rizik da će vam brzo dosaditi i da ćete odustati.’

Iako je vrlo privlačna zbog brzog gubitka kilograma i zato što se ne broje kalorije, upozoravaju da negativne nuspojave mogu biti vrlo neugodne.

‘Na početku dijete možete iskusiti nuspojave, poput lošeg zadaha, suhih usta, umora, vrtoglavice, nesanice i mučnine od izbacivanja ugljikohidrata. Nedostatak žitarica od cjelovitog zrna, voća i povrća u ranoj fazi dijete može dovesti i do zatvora’, navodi se na NHS-u.

Dukanova dijeta je podijeljena dijeta u četiri faze, a počinje samo proteinskim unosom, čime se postiže gubitak težine od oko tri kilograma tjedno.

Prva faza, koja traje pet dana, vrlo je restriktivna i dopušta unos samo visokoproteinskih namirnica niske masnoće, poput piletine, ribe i jaja, a zabranjeni su svi ugljikohidrati, osim malo zobenih mekinja.

U toj fazi zabranjene su i masnoće te povrće, za razliku od drugih visokoproteinskih dijeta, poput Atkinsove.

Iako se većina namirnica polako uvodi u prehranu tijekom sljedeće tri faze, dijeta se i dalje sastoji od svakodnevnog visokog unosa proteina kako bi se nastavio gubitak težine.

To nije prvi put da se napada Dukanovu dijetu. Prije tri godine BDA ju je nazvao najgorim planom gubitka kilograma po uzoru na slavne osobe, te naglasio da ‘nije znanstveno utemeljena’.

Brza dijeta / 5:2

Brza dijeta ili dijeta 5:2, u kojoj pet dana jedete što želite, a dva dana postite, također je postala iznimno popularna. BDA upozorava i na nju tvrdeći da su znanstveni dokazi njene uspješnosti vrlo ograničeni, posebno dugoročno, te da bi dani posta mogli imati strašne zdravstvene posljedice.

Preskakanje obroka može prouzročiti vrtoglavicu, razdražljivost, izazvati glavobolju i nemogućnost koncentracije, što može utjecati na izvršavanje svakodnevnih obaveza. Ostale nuspojave su poteškoće sa spavanjem i pospanost tijekom dana, loš zadah i dehidracija.

Lužnata dijeta

Dijeta se bazirana na teoriji da modernom prehranom unosimo previše kiselih namirnica koje tijelo pretvara u masnoće, te da to uzorkuje brojne zdravstvene probleme, poput artritisa i umora.

BDA kaže: ‘Teorija je da uzimanjem određenih namirnica postižete pH uravnoteženost organizma kako biste popravili zdravlje. Ali tijelo održava pH balans bez obzira na dijetu.’

Ako slijedite blažu verziju ove dijete, možete imati koristi jer ćete izbjegavati prerađenu hranu, alkohol i šećer. Rigoroznija varijanta te dijete predlaže izbacivanje mliječnih proizvoda, poput mlijeka, sira i jogurta, no u tom slučaju trebate pronaći drugi izbor kalcija, jer izbacivanje cijele grupe namirnica nikad nije dobra ideja, upozoravaju iz BDA-a.

Koja je dijeta sigurna?

BDA je iznio stav o gotovo svakoj poznatoj dijeti, a zaključak je gotovo uvijek isti. Od nedostatka dokaza o učinkovitosti do zdravstvenih rizika, te se čini da gotovo nijedna dijeta nije sigurna.

Onima koji žele izgubiti kilograme savjetuju http://www.nhs.uk/LiveWell/weight-loss-guide/Pages/weight-loss-guide.aspx koji je siguran i koji ne isključuje niti jednu veliku grupu namirnica.

Općenito, uz plan vježbanja, muškarci bi trebali unositi 1.900 kalorija dnevno, a žene ne više od 1.400.

Savjetuju i kako rasporediti kalorije da biste tijekom dana izbjegli glad. Također savjetuju da jedete polako i daleko od stvari koje vam odvlače pažnju od jela, poput televizije. Jedite iz manjih tanjura jer će se porcije činiti većima.

Žene (1.400 kalorija)
Doručak: 280 kcal
Ručak: 420 kcal
Večera: 420 kcal
Ostala hrana i piće: 280 kcal

Muškarci (1.900 kalorija)
Doručak: 380 kcal
Ručak: 570 kcal
Večera: 570 kcal
Ostala hrana i piće: 380 kcal

Povratak na Net.hr