Utvrdili znanstvenici

‘SASTOJCI SPERME DJELUJU POPUT ANTIDEPRESIVA’: Osam zanimljivih načina kako seks utječe na naš mozak

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se otkrile sve blagodati seksa, donosimo popis onih koje su stručnjaci do sad utvrdili.

Kao droga

Zbog seksa se osjećamo dobro i zato ga želimo, volimo i provodimo toliko vremena tražeći odgovarajuće partnere, piše Health. Zadovoljstvo koje nam pruža većinom je povezano s otpuštanjem dopamina, neurotransmitera koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu.

Kao antidepresiv

Istraživanje Sveučilišta iz Albanyja, iz 2002. godine pokazalo je da osobe koje se seksaju bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od žena koje su koristile tu metodu zaštite. Znanstvenici su postavili hipotezu da različiti sastojci sjemena, uključujući estrogen i prostaglandin, imaju antidepresivno djelovanje. To je dobra vijest za sve koji su u dugoj i ozbiljnoj vezi. Međutim, oni koji nemaju stalnog partnera ili partnericu, ne bi se smjeli odreći prezervativa.

ZNANSTVENO JE DOKAZANO: Vođenje ljubavi liječi glavobolju, mamurluk, slomljeno srce, štucavicu…

Može deprimirati

Oko trećine žena koje su sudjelovale u istraživanju, izjavilo je da povremeno osjeća tugu poslije seksa. Iako je moguće da se to događa kad požale što su se uopće upustile u odnos, stručnjaci nisu uspjeli u potpunosti objasniti ovu povezanost.

Ublažava bol

Nemojte izbjegavati seks kad vas boli glava. Istraživanja su pokazala da bi vam seks mogao smanjiti bolove. Znanstvenici smatraju da je to zbog učinka oksitocina, hormona koji pomaže u zbližavanju majke i dijeteta, te je poznato da djeluje kao analgetik.

Zaboravnost

Riječ je o iznenadnom, kratkotrajnom gubitku pamćenja koje se ne može pripisati niti jednom neurološkom stanju. Poznato je da do ovog može doći nakon ‘žestokog’ seksa, ali i emocionalnog stresa, bolova, manjih ozlijeda glave, medicinskih zahvata i uskakanja u vrući ili hladnu vodu. Zaboravljivost može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a dok traje, osoba stvara pamćenje o najnovijim događajima. Srećom, ne postoje nikakve trajne posljedice.

Poboljšava pamćenje

Naime jedno istraživanje iz 2010. godine, u kojem su uspoređeni štakori koji su imali pravo na samo jedan snošaj s onima koji su se kao maratonci seksali jednom dnevno tijekom dva tjedna, pokazalo je da je kod maratonaca rastao broj neurona u dijelu mozga povezanim s pamćenjem. Još jedno istraživanje na miševima je potkrijepilo prvotno istraživanje, a tek treba točno utvrditi ima li redoviti seks isti učinak na ljude.

OTKRIJTE ZAŠTO SPAVATE ZAJEDNO: 10 najvećih razlika između seksa iz ljubavi i seksa iz požude

Smiruje

Isto istraživanje je pokazalo kako česti snošaj među štakorima uzrokuje manji stres. A to funkcionira i kod ljudi. Jedno istraživanje otkrilo je, naime, da ljudi koji su se upravo seksali bolje odgovaraju na stresne situacije, kao što je javni govor, od osoba koje se nisu seksale. Seks pomaže tako što snižava krvni tlak.

Spavanje

Seks će prije uspavati muškarce nego žene, a stručnjaci misle da znaju i zbog čega. Dio mozga poznat kao prednji frontalni korteks se smiruje nakon ejakulacije. To, uz otpuštanje oksitocina i serotonina, može biti odgovorno za okretanje na drugu stranu i hrkanje, koje učestalo ulovi muškarce nakon seksa.

Povratak na Net.hr