UGLAVNOM SU BLAGE

DOSAD 139 PRIJAVLJENIH NUSPOJAVA CJEPIVA U HRVATSKOJ: Izdane detaljne smjernice – evo što očekivati i kada ići liječniku

Podaci iz kliničkih istraživanja upućuju na to da su mRNA cjepiva protiv Covida-19 sigurna za primjenu u osoba s dokazanom prijašnjom infekcijom koronavirusom

Cjepiva protiv Covida-19 trenutno su u središtu pozornosti i prate se posebno intenzivno. S tim ciljem su na europskoj razini uvedeni mehanizmi uz pomoć kojih se regulatornim tijelima omogućuje da prikupe više podataka o sigurnosti njihove primjene.

U Hrvatskoj prijave sumnji na nuspojave cjepiva zaprimaju i prate Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Građani koji su razvili neku nuspojavu na cjepivo, mogu je prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Najčešće prijavljene nuspojave

HALMED je do danas zaprimio ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv Covida-19 u Hrvatskoj. Ozbiljnost nuspojava je do sada ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto prijava predstavljaju blage nuspojave.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije:

  • bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva
  • glavobolja
  • povišena tjelesna temperatura
  • umor
  • slabost
  • groznica
  • mučnina

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

RADMAN USPOREDIO CJEPIVO S NUKLEARNOM BOMBOM: ‘Do pada zaraženih došlo bi i bez mjera, od njih nema koristi, ne isplate se’

shutterstockFoto: shutterstock

Nema nuspojava sa smrtnim ishodom

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti (osam prijava) koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Prema analizi prijavljenih nuspojava HALMED-u, u starijoj populaciji zabilježen je manji broj nuspojava i one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanja. HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, a za koje nema uzročno-posljedične veze s primjenom cjepiva. Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi (1938. i 1939. godište).

U jednome je slučaju kao uzrok smrti utvrđeno zatajenje srca zbog povećanja srca u cijelosti i vezivno promijenjenoga srčanog mišića, dok je u drugome slučaju nakon razvoja teškoga oblika Covida-19 došlo do zatajenja srca.

Cijepljenje osoba koje su imale Covid-19

Podaci iz kliničkih istraživanja upućuju na to da su mRNA cjepiva protiv Covida-19 sigurna za primjenu u osoba s dokazanom prijašnjom infekcijom koronavirusom. Stoga, cijepljenje se preporučuje osobama koje su preboljele Covid-19, bez obzira na to jesu li ili nisu imale simptome.

Cijepljenje ljudi koji trenutno imaju infekciju koronavirusom treba odgoditi sve dok se osoba ne oporavi od akutne infekcije, tj. sve dok ne iščeznu simptomi bolesti, odnosno dok se ne steknu uvjeti za prekid izolacije. Preporuka je pričekati najmanje mjesec kako bi imunosni odgovor na cjepivo bio bolji nego ako se cjepivo primijeni ranije.

Trenutno dostupni podaci govore da do reinfekcije rijetko dolazi u razdoblju od 90 dana nakon prve (inicijalne) infekcije. Stoga, ako se želi, cijepljenje osoba s dokazanom akutnom infekcijom SARS-CoV-2 u prethodnih 90 dana može se odgoditi otprilike do isteka toga razdoblja, piše HZJZ.

Povratak na Net.hr