Dječak koji prestaje disati čim zaspi

Jedanaestogodišnji dječak iz Britanije koji prestane disati svaki put kad zaspi umjesto tek šest tjedana, koliko su predviđali liječnici, živi već 11 godina. Uz to, dijete ima rak te probleme s crijevima.

Čim se rodio liječnici su potresenim roditeljima rekli da će njihov sin živjeti samo šest tjedana. Međutim, Liam Derbyshire je još uvijek živ – iako prestane disati svaki put kad zaspi. Jer mu život svake večeri spašava aparat za disanje napunio je 11 godina.

Liam Derbyshire, pati od rijetkog stanja – centralne hipoventilacije poznatog i kao Ondinina kletva – što znači da prestaje disati čim zaspi.

arti-201002100282006Njegova obitelj iz britanskog mjesta Gosporta dosada je potrošile tisuće funti na električnu energiju potrebnu za pogon aparature kao i za kupnju zasebnog generatora potrebnog u slučaju nestanka struje.

Liam pohađa specijalnu školu, a u grlu mu je ugrađena cjevčica spojena s dušnikom kako bi se u bilo kojem trenutku mogao spojiti na aparat.

Kao vrlo malo dijete obolio je i od tumora koji je sad u remisiji, no unatoč nabrojenim problemima nadživio je crna predviđanja svojih liječnika.

Njegova majka, pedesetogodišnja Kim, kaže: “Svaki dan liječnici se iznenade njegovim stanjem. Sretni smo da je Liam ovoliko poživio i da je toliko radostan dječak. Uvijek smo željeli da ima najnormalniji mogući život. A on je nadvisio sva naša očekivanja.”

Roditelji ga moraju neprestano paziti jer iz sasvim aktivne faze srce mu se zna naglo usporiti. A čim legne u krevet priključe ga na aprat za disanje.

arti-200909170034006Dr. Gary Connett, koji liječi Liama u bolnici Southampton u Hantsu kaže:”Ovo je iznimno rijetko stanje. Liam je prvi pacijent kojem sam dijagnosticirap centralnu hipoventilaciju. Kod Liama je neobično što uz to ima i rak koji raste u tijelu te problem s crijevima. Nisam naišao ni na jedan slučaj s djecom koja su imala ovakvih problema i preživjela. Ovo je zbilja čudesno. Rekao bih da je on jedinstven u svijetu.”

Liam ima medicinski nadzor 24 sata na dan, a njegovatelji dolaze noću kako bi roditelji mogli spavati.

Prijenosni aparat za disanje na baterije nosi sa sobom u automobilu ili avionu, ako slučajno zaspi vozeći se. A budući da ima vrlo mali sistem za probavu, hranu mora unositi redovno i češće nego njegovi vršnjaci. Samo na njegovu hranu, jer ima iznimno dobar apetit, roditelji potroše 700 funti mjesečno.

Prethodni članci:

arti-201002100282006
arti-200909170034006
arti-201006280503006

Povratak na Net.hr