banner

GLEDAJTE, DIRAJTE I DIVITE SE 10 nevjerojatnih nacina na koji vam grudi govore o zdravlju

Velike i male, siljate ili oble, s ruzicastim bradavicama ili smedim i u svakom slucaju lijepe, grudi otkrivaju mnogo toga o zdravlju. I pritom ne mislimo na rak dojke. Kontrola je svakako obvezna. No vas dinamicni duo moze otkriti mnogo vise.

Rastuce grudi

Ako grudi rastu to je najcesce zbog skupljanja kilogram, obzirom na to da su uglavnom gradene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu biti trudnoca, jer mlijecni kanalici sire kako bi se pripremili za dojenje, ali i kontracepcijske pilule i menstrualni ciklus obzirom da reagiraju na promjene razina estrogena i progesterona u krvi. U svakom slucaju nema pretjeranog razloga za zabrinutost. Osim sto cete morati novi grudnjak.

Smanjuju se

Osim mrsavljenja, glavni razlog je opadanje razine estrogena, bilo zbog prestanka koristenja pilule ili skorasnje menopauze. Ako smanjivanje ne mozete pripisati nekom od ovih uzroka, osobito ako je popraceno gubljenjem kose, pojavom akni i dlacica na licu, testirajte se na sindrom policisticnih jajnika. Sindrom karakterizira rast testosterona. A mozda jednostavno pijete previse kave – britanska studija je pokazala kako tri kave na dan mogu smanjiti mlijecne kanalice.

Promjena oblika

DNK odreduje oblik, ali on se mijenja vremenom mijenja, ‘Oblik i izgled ovise o dobi, radanju i dojenju” istice kirurg Daniel Maman koji se specijalizirao za grudi. Zbog starenja i dojenja, vezivno tkivo puca, a koza kobi elasticnost pa gravitacija postaje neprijatelj. Najvazniji je kvalitetan, odgovarajuci grudnjak. Osim toga teske dijete i jo-jo zbog oscilacija u tezini rastezu kozu. Dr. Maman savjetuje i i vjezbe koje ojacavaju misice prsa pa grudi djeluju cvrsce i zivahnije.

Kvrge

Tijekom menstrualnog ciklusa, grudi mogu dobiti kvrzice jer se benigne ciste pune tekucinom . “Kod zena koju imaju menstruaciju, takve fibrocisticne promjene su dio normalne grade grudi” istice ginekologinja Lauren Streicher. Takve kvrzice najcesce se pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu biti osjetljive, cak i bolne na dodir, osobito prije menstruacije. No i dalje upozorava kako su kontrole obvezne, osobito ako se prvi puta pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

Velike grudi

Iako su neke studije povezale vece grudi s vecim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije zene bi se trebale plasiti raka dojke ali jednako kao i drugih velicina.

Gustoca

Gotovo polovica zena ima guste grudi, odnosno vise vezivnog tkiva i zlijezda. Najveci problem je to sto kod takvi grudi je teze uociti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale kako su takve zene pod povecanim rizikom od karcinoma. Osim sto bi se trebale savjetovati s lijecnicima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetske rezonance, zene s gustim grudima bi trebale biti osobito predane redovitom samopregledu, istice dr. Maman i javiti se doktoru cim primijete ista neobicno.

Bolovi

Mnogo toga moze boljeti u grudima, a vecina uzroka je bezazlena. “Bol u obje dojke je cesta zbog hormonalnih promjena i previse kofeina” istice Streicher. Drugi uzroci su los grudnjak. PMS, blagi udarci u prsa, pa cak i intenzivna vjezba ili nosenje torbice preko samo jednog ramena.

Uvucene bradavice

Potpuno su normalne ako ih imate citav zivot. No ako odjednom primijetite da su uvucene, narucite taksi i otidite doktoru. Odmah. “Rak dojke je jedan od uzroka uvlacenja grudi” istice Streicher. Dodaje da ipak provjerite kako nije tek trenutni problem, primjerice zbog sportskog grudnjaka u kojem ste spavali.

Iscjedak iz bradavice

Nije neuobicajen, primjerice moze se pojaviti nakon seksualne stimulacije, ali moze i signalizirati problem. “Vecina zena prvo pomisli na rak dojke. Moze biti, ali postoji citav niz drugih uzroka” kaje dr. Streicher. Osobito ako se pojavljuje na obje dojke , vjerojatno su u pitanju hormoni. Osim kontracepcije, razine prolaktina dizu i neki antidepresivi. Moguci uzroci su i hipotireoza, a benigni tumor papilloma ponekad moze izazvati i krvavi iscjedak. Ne treba panicariti, ali u svakom slucaju posavjetujte se s lijecnikom savjetuje Maman.

Promijene boje

Iako uznapredovali stadiji raka mogu promijeniti pigment i teksturu koze, to je najcesce znak trudnoce, osobito kada se bradavice i areole povecaju i potamne. Bradavice takoder mogu postati tamnije starenjem, pojasnjava dr. Maman.

Povratak na Net.hr