Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Devet toksičnih namirnica koje imate u kuhinji, a zbog kojih možete završiti na hitnoj

Čak i najobičnije voćke, za koje mislite da su isključivo dobre za vas, skrivaju toksine koji bi vam mogli naštetiti. Kako biste izbjegli nepotreban odlazak na hitnu, svakako se informirajte u nastavku.

Sunovrat (narcis)
Britanski lanci samoposluživanja nedavno su dobili obavijest da moraju strogo odvojiti sunovrate od povrća jer ih ljudi zamjenjuju s lukom i kineskim biljem, što je vrlo opasno s obzirom na to da sunovrat ima toksin koji može izazvati ozbiljno povraćanje.

Muškatni oraščić
Iako ovaj začin nema nikakve nuspojave u malim količinama, postaje problematičan kada se konzumira u povećanim dozama. Toksin kojeg sadrži može uzrokovati halucinacije, povraćanje, vrtoglavicu, znojenje i glavobolju, a može trajati danima.

Jabuke

Jeste li znali da jabuke imaju toksične koštice koje mogu uzrokovati povraćanje, vrtoglavicu pa čak i otkazivanje bubrega i komu ako se konzumiraju u velikim količinama? Naravno, pokoja koštica koju progutate neće vam naštetiti, no s košticama jabuka, šljiva, breskva, trešnji, kruški i marelica nikako se nije za igrati.

Krumpiri
Zeleni sloj ispod kožice krumpira ukazuje na povećanu koncentraciju solanina, koji može uzrokovati smetnje probavnog sustava, halucinacije, paralizu pa čak i smrt. Prženje krumpira ga uništava, ali ne i kuhanje.

Kvinoja
Iako stoji da je kvinoja vrlo zdrava i hranjiva namirnica, može vam naštetiti ako je dobro ne operete jer je površinski sloj toksičan i može uzrokovati probavne smetnje i bol u trbuhu.

Rabarbara
Iako se stabljika koristi u mnogim receptima, važno je kloniti se listova jer sadrže toksin koji već i nakon par zalogaja može uzrokovati grčeve, probleme s disanjem, a u većim količinama i otkazivane bubrega, komu te u rijetkim slučajevima i smrt.

Divlji bademi
Vjerovali ili ne, divlji bademi sadrže cijanid, zbog čega imaju loš okus, a mogu biti i smrtonosni. Zbog toga je u nekim zemljama zabranjena njihova prodaja, a ako slučajno naiđete na njih, vrijeme je da ih prestanete jesti ako uzrokuju grčeve i vrtoglavicu jer bi konzumiranje u većim količinama moglo dovesti do trovanja i smrti.

Grah
Grah se nikada ne bi smio jesti sirov jer sadrži toksin od kojeg možete dobiti probavne smetnje, u najblažem slučaju, a trovanje hranom u najgorem. Važno ih je dobro prokuhati jer na povišenim temperaturama, a prije nego je kuhan, grah postaje još više toksičan.

Povratak na Net.hr