Defektni gen uzrokuje astmu

Dosad je utvrđeno da u nastanku astme ulogu igra veći broj gena no čini se da 1 defektni gen doprinosi većini slučajeva astme kod djece. Utvrđen je kod 80 do 90 posto djece oboljele od astme.

Novo otkriće moglo bi imati za posljedicu bolje razumijevanje alergijskih oboljenja uopće, poručuju američki stručnjaci iz Dječje bolnice u Filadelfiji.

Naime, u slučaju da je ovaj specifični gen u redu, on na pravi način reagira na signale imunološkog sustava čim alergeni, virusi ili strana tijela dospiju u organizam. No ako je ovaj gen defektan izaziva pretjeranu reakciju, prenosi Mondo.

Voditelj istraživanja dr. Hakon Hakonarson ističe da je dosad utvrđeno da u nastanku astme ulogu igra veći broj gena.

Dok jedni, kao što je spomenuti, izazivaju lažnu uzbunu, drugi djeluju znatno slabije nego što bi trebalo.

Otprilike svaki petnaesti Amerikanac pati od astme, a 30 posto stanovništva od raznih alergija. Dr Hakonarson ističe da alergija ima veze sa čak nekih 85 posto slučajeva astme kod djece. Kod 80 do 90 posto djece oboljele od astme utvrđen je spomenuti defektni gen.

Dotični gen je utvrđen proučavanjem DNK 8.881 osobe iz Sjeverne Amerike, Europe i Afrike, od kojih su neke patile od uporne dječje astme.

“Preostaje nam utvrditi i druge gene koji imaju veze s astmom, a pronalaženje načina da ciljano djelujemo na ovu zajedničku varijantu gena mogla bi pomoći velikom broju djece”, napominje dr. Hakonarson.

Povratak na Net.hr