GODINAMA NEPOKRETNA I NE GOVORI

ČUDO MEDICINSKOG KANABISA? Djevojčica progovorila nakon 3 godine, liječnici nemaju objašnjenja za oporavak

Kada je imala samo 10 godina Grace Yeats je pogodila nekroza bazalnog ganglija, zbog čega je ostala nepomična i izgubila je mogućnost govora. Nakon što je operirana u dječjoj bolnici Starship, u Aucklandu, dogodilo se pravo malo medicinsko čudo. Grace, danas 13-godišnjakinja, konačno je progovorila.

Njezina mama, Tracy Yeats, koja vodi poseban FB profil na kojem je nastojala prikupiti novčana sredstva za plaćanje skupih bolničkih računa, uvjerena je kako je, osim operacije, na pozitivni oporavak njezine kćeri utjecao medicinski kanabis, koji je djevojčici davan kao sredstvo za opuštanje.

“Grace govori, svi smo jako uzbuđeni”, napisala je u postu na Facebooku mama Tracy. Na operacijskom stolu je završila kada je zakazala pumpica ugrađena u njezin abdomen, koja je ispuštala sedative svaki put kada bi malena Grace imala napadaje.

“Bio je to veliki korak unatrag u njezinom lječenju pa nam je sve ovo doista veliko iznenađenje”, komentirala je majka.

Liječnici ne znaju što je točno uzrokovalo povratak tako važne funkcije kao što je mogućnost govora. Raspravljaju o tome je li otpuštanje morfija nakon operacije utjecalo na njezin oporavak ili je riječ o kumulativnom učinku medicinskog kanabisa koji Grace koristi zadnjih 6 mjeseci.

“Nemam pravo medicinsko objašnjenje za njezin oporavak pa ovo smatram pravim malim čudom”, rekao je njezin liječnik, pedijatar Andreas Leinfellner.

Grace je dobila posebnu dozvolu vlasti u Novom Zelandu da koristi pripravak medicinske konoplje Sativex, međutim, njezin liječnik ne može sa sto postotnom sigurnošću tvrditi kako je baš to imalo pozitivan učinak na njezin oporavak.

“U slučaju ove pacijentice, taj je lijek donio dobre vijesti, međutim ne mogu iz toga izvlačiti opće zaključke”, oprezan je liječnik.

Pa ipak, otkako je počela uzimati medicinsku konoplju njezina je psihijatrica zamijetila znatni napredak u nastojanjima da uspostavi kontrolu nad svojim tijelom.

U medicini, konoplja se najčešće upotrebljava radi smanjivanja mučnine i povraćanja izazvanih kemoterapijom, kao i radi smanjivanja bolova i grčenja mišića.

Povratak na Net.hr