NUSPOJAVA COVIDA-19?

ČUDAN SLUČAJ FRAPIRAO LIJEČNIKE: ‘Zaraženi pacijent pao je u delirij pa ženi priznao da je spavao s muškarcima’

Njegovo se ponašanje pogoršalo do točke kada su liječnici smatrali da je potrebno premjestiti ga na intenzivnu njegu, usprkos činjenici da nije imao nikakve respiratorne probleme

Od suhoga kašlja do gubitka ukusa, poznato je da koronavirus dolazi s nizom neugodnih simptoma. Ali Covid-19 također je povezan s nekoliko manje poznatih nuspojava, uključujući delirij.

Bizarno izvješće sada je otkrilo kako je jedan muškarac, koji je bio zaražen koronavirusom, toliko buncao da je svojoj ženi priznao kako je prije braka s njome imao seks sa muškarcima. Neimenovani 41-godišnjak otišao je u bolnicu nakon što je 10 dana trpio suhi kašalj i jedan dan vrlo jaku glavobolju.

Čudno ponašanje zateklo liječnike

“Noću se budio uznemiren i žalio se da osjeća kao da mu se ‘mozak vozi utrke’. Rekao je svojoj supruzi kako se boji da će umrijeti”, stoji u izvješću, objavljenomu u BMJ Case Reports. “Također je priznao nekoliko homoseksualnih iskustava, koje je njegova supruga opisala nekarakterističnima za njega.”

Čudno ponašanje muškarca nije se zaustavilo na tome – čovjek je, dok je bio u bolnici, bio “glasan i seksualno uzbuđen”, rekli su liječnici, koji su prijavili pacijentovo neprimjereno ispitivanje i dodirivanje članova osoblja.

‘HRVATI SU IZBEZUMLJENI’: Liječnica upozorila na alarmantne smetnje čak i kod onih koji nikad nisu imali psihičkih smetnji

“Njegov je govor bio pod pritiskom, a raspoloženje subjektivno i objektivno povišeno. Njegove su misli bile grandiozne s elementima progona, imao je snažne religiozne ideje, čije su manifestacije uključivale pokušaje pomazanja bolesnika vodom”, piše dalje u izvješću.

Njegovo se ponašanje pogoršalo do točke kada su liječnici smatrali da je potrebno premjestiti ga na Odjel intenzivne njege, usprkos činjenici da nije imao nikakve respiratorne probleme. Nasreću, pacijentova se manija smirila i otpušten je iz bolnice nakon 12 dana. Tijekom praćenja, 23 dana kasnije, njegova supruga potvrdila je da se pacijentovo ponašanje vratilo u normalu.

Akutna manija povezana s koronavirusom

Istraživači vjeruju kako je muškarcu prethodno bio dijagnosticiran bipolarni poremećaj, ali nisu isključili mogućnost da je njegovo ponašanje potaknuo Covid-19, prenosi Mirror.

“Ovo izvješće opisuje rijedak slučaj akutne manije povezane s infekcijom SARS-CoV-2. To je bilo posebno teško, zahtijevalo je hitnu intubaciju i naknadni bolnički prijam na psihijatriju”, napisali su.

“Iako ovo može predstavljati prvu epizodu primarnoga psihijatrijskog stanja poput bipolarnog poremećaja, važno je uzeti u obzir i druge organske bolesti s obzirom na istodobnu dijagnozu COVID-19”, dodali su.

Ovo nije prvi put da su liječnici vidjeli vezu između delirija i koronavirusa.

“Za mnoge bolesnike s COVID-19 prijavljeno je da imaju neurološke simptome, poput glavobolje, zbunjenosti, napadaja, pa čak i moždanih udara”, izjavio je u razgovoru za Healthline dr. Halim Fadil, neurolog teksaške bolnice Arlington.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr