OPASNO KOD DJECE

CIJANOZA ILI PLAVA BOJA KOŽE: Ovisno o uzroku, ovaj fenomen može biti jako opasan

Plavkasto obojenje kože kao posljedica nedovoljne količine kisika u krvi naziva se cijanoza i može označavati probleme u organizmu.

Pojavljivanje cijanoze dolazi kada kroz kožu koja je više plavkasta nego crvena, prolazi krv koja je osiromašena kisikom. Najčešće se pojavljuje samo na ručnim ili nožnim prstima, jer je krvni protok kroz te dijelove tijela vrlo polagan.

Nastanak cijanoze

Plava boja kože nastaje od plave boje krvi. Poznato je kako je arterijska krv svijetlocrvene boje, a ta svjetla boja dolazi od kisika koji je u njoj sadržan. To bi značilo da što ima više kisika, krv će biti svjetlija, a što je manje kisika, postaje tamnija. Hemoglobin je crveno krvno zrnce koje stvara boju, točnije pigment na koji se u krvi veže kisik. Vrijednost hemoglobina u krvi iznosi 16 g na 100 ccm krvi. Ako je više od trećine hemoglobina bez kisika, javlja se plava boja kože. Periferna cijanoza ili akrocijanoza je stanje normalne oksigenacije krvi, ali uz povišenu koncentraciju reduciranog hemoglobina u kapilarnoj i venskoj krvi.

Najčešći uzroci periferne cijanoze su:

  • izlaganje velikoj hladnoći
  • smanjeni minutni volumen
  • arterijska opstrukcija
  • venska opstrukcija
  • vazokonstrikcija

Cijanoza može nastati kada je oslabljeno djelovanje srca kao pumpe ili kada je osoba izložena hladnoći. Iako se najčešće pojavljuje na rukama i nogama, može nastati i na cijelom tijelu. Cijanozu koja nastaje po čitavom tijelu mogu uzrokovati mnoge teške plućne bolesti kao i neke nenormalnosti krvnih žila i srca koje skreću krv iz venske na arterijsku stranu krvotoka.

Izgled cijanoze na dlanovima

Uzrok nastanka cijanoze mogu biti poremećaji u radu srca koji kod djece pogotovo često uzrokuju plavu boju kože. Neka su djeca zbog srčanih grešaka plava odmah nakon poroda. Moguć je nastanak i u vrijeme puberteta kada organizam prolazi kroz velike promjene i razvijanje. Pojavljivanje plave boje kože ovisit će o vrsti srčane greške. Uzrok može biti otežano opskrbljivanje krvi kisikom u plućima, ili to što kroz neprirodne otvore u srcu dolazi do jakog miješanja venozne i arterijske krvi. Najčešći uzrok cijanoze je upala srca, naročito reumatska upala.

Može se pojaviti u slučaju dugotrajnih i kroničnih bolesti srca i pluća, posebice u vrijeme pojačanoga tjelesnog napora. Plava boja kože može nastati i radi promjena u dišnim putovima koje sprečavaju normalan prolaz zraka u pluća.

Uzrok može biti i trovanje krvi

Plava boja kože može nastati zbog otrovanja jer neki otrovi djeluju na hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. Otrovi će ga onesposobiti za prijenos kisika, a ta se pojava naziva methemoglobinemija. Koža može postati sivo plave boje, ali će se uz to pojaviti još neki simptomi kao što su glavobolja i otežano disanje. Do ovakvih promjena u krvi dovest će umjetne soli, vodikov peroksid, sulfanamidi, nitrogricelin te fenacetin. Ako vam dijete počinje dobivati plavkastu boju, dobro provjerite sastav lijekova koje ste mu dali i odmah se obratite liječniku.

Na slijedećem videu možete vidjeti kada je vrijeme da se zabrinete, a kada se radi o normalnoj, bezazlenoj situaciji:

Liječenje ovisi o uzroku

Kako bi se otkrilo radi li se o cijanozi, potrebno je odrediti količinu kisika u krvi. To se može odrediti analizom plinova u arterijskoj krvi. Da se odredi uzrok smanjenja kisika u krvi i posljedična cijanoza mogu biti potrebni rendgen, ispitivanje krvnog protoka i testovi funkcije srca i pluća.

Na pojavu plave boje jako će utjecati i pigmentacija kože. Na tamnoj koži se ona teško uoči, u tim slučajevima se ona može vidjeti na sluznicama. Iz tog razloga se stupanj cijanoze određuje prema izgledu sluznice usne šupljine. Plava boja može nastati na mjestima gdje je cirkulacija krvi znatno usporena. Radi se o istaknutim i izloženim dijelovima tijela, kao što su prsti na rukama, nos, uši.

Često se prvo liječenje sastoji u davanju kisika, ali će ovisiti o uzroku nastanka. Ako je razlog srčana greška to će biti podvrgnuto operativnom zahvatu, srčane slabosti će se liječiti lijekovima. U slučaju da je uzrok upalna bolest, liječnik će preporučiti terapiju antibioticima i sulfanamidima. Liječenje cijanoze radi trovanja u krvi je vrlo uspješno.

Povratak na Net.hr