Četiri straha jednog ovisnika o drogi

‘U početku se osjećate kao da ste pronašli jedinu stvar koja vam je u životu nedostajala. Pronašao sam to, sad mogu biti kompletan! Sad mogu biti sretan! A onda se sve preokrene. Ne možete razmišljati ni o čemu osim sljedećem fiksu, dozi…Sve ostalo postaje sporedno…’

Pročitajte jednog ovisnika objavljenog na quora.com-u pod nazivom ‘Kako je biti ovisnik o drogama?’.

‘Najdominantniji i najdugotrajniji osjećaj ovisnika je strah. Strah od četiri različite stvari:

1. Strah da ću ostati bez droge. Posljedice toga mogu biti katastrofalne. Ako 24 sata ne uzmem drogu izgubim se na svim frontama – izgubim sposobnost funkcioniranja. Interakcija nije moguća. Skrivam se i patim u svom stanu. Zovem na posao da sam bolestan sve dok ne nađem nešto. Zbog toga sam izgubio dva posla.

Najgori je strah da mogu umrijeti ako droga izađe iz mog sustava. Droga koju sam izabrao jedna je od dvije čiji prestanak uzimanja može biti fatalan.

2. Drugi je strah da sam stvarno ovisnik. To je preuzelo moj život. Moje tijelo i um. Odluke koje donosim, veze, financije, budućnost…sve određuje droga. Kad će to prestati? Hoću li zauvijek biti ovisnik? Koliko ću puta morati dotaknuti dno prije nego odlučim reći zbogom tom sranju i ostati čist? Zašto gubitak dva posla, prijatelja i stana nije bilo dovoljno?

3. Treći je strah da će drugi otkriti da sam još uvijek ovisnik (ne znaju da samo se vratio tome nakon odvikavanja). To je neopisivo. Dugo je trebalo da opet zadobijem izgubljeno povjerenje obitelji i prijatelja. Ako otkriju da se opet drogiram, ne znam što ću učiniti. Ponekad poželim nekome reći i ne osjećati se tako usamljeno.

4. Konačno, strah me je da ću uzimajući te tablete izgubiti još jedan dan života kada mogu biti pravi ‘ja’. Više ne znam tko sam ja. Tko sam ja čist. Hoću li i dalje biti u trenutnoj vezi ako se očistim? Hoću li biti pametniji? Sretniji? Oženjen? Manje samouvjeren? Manje strastven prema poslu i ostalom?

Moje je iskustvo da je ovisnost o drogi jedan zastrašujući osjećaj. Nije zabavno, nije društveno, bitno je samo ostati na nogama i preživjeti dan.’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr