Cesto vam govore da su zdravi, a rijetko da vas mogu i ubiti

Antioksidansi se obicno predstavljaju u pozitivnom svjetlu jer sprecavaju pojavu bolesti. No ovi snazni spojevi mogu imati i opasnu stranu.

7.9.2014.
8:45
VOYO logo

Konzumiranje previse antioksidanasa u obliku dodataka prehrani moze dovesti do povecanog rizika od prijevremene smrti i bolesti. S ovim se slaze nobelovac dr. James Watson, koji upozorava znanstvenu zajednicu da iznova promisli o ulozi antioksidanasa koji su siroj javnosti predstavljeni krajnje jednostrano. Smatra da dodaci prehrani (razni vitamini i minerali u tabletama) i hrana kao sto su borovnice i brokula mogu djelovati lose ukoliko se opasno narusi ravnoteza slobodnih radikala.

'Tijekom potrage za lijekom protiv raka, uocio sam da dobronamjerni pojedinci konzumiraju antioksidanse u obliku dodataka prehrani da bi sprijecili pojavu raka. Medutim nova saznanja ukazuju da rak u uznapredovaloj fazi ne reagira na lijecenje, prije svega jer sadrzi previse antioksidansa. Doslo je vrijeme da se ozbiljno zapitamo ima li unos antioksidanasa vecu sansu uzrokovati nego sprijeciti nastanak raka', rekao je poznati nobelovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mnogi drugi strucnjaci vec neko vrijeme ukazuju da je posebno stetno uzimati antioksidanse u dodacima prehrani gdje su izolirani, umjesto u sklopu zdrave, uravnotezene prehrane gdje pojedini dijelovi djeluju u sinergiji.

Antioksidansi

Antioksidansi ukljucuju tisuce razlicitih spojeva, ukljucujuci vitamin C, selen, mangan, likopen i bata-karoten. Ovi vitamini, minerali i fitokemikalije nude zastitu od niza bolesti, ukljucujuci rak, srcane bolesti, neurodegenerativne bolesti i probleme s vidom. Oni sprecavaju stetu koju uzrokuju slobodni radikali, koji su nusproizvod normalnog metabolizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijecnici godinama upozoravaju da uzimanje tableta nece nadoknaditi nedostatak zdrave, uravnotezene prehrane ili sprijeciti lose posljedice stetnih navika. Antioksidansi su dio zdrave hrane i ako je jedete svakodnevno i u umjerenim kolicinama, to je najbolji nacin unosa antioksidansa u organizam.

Rizici

Iako antioksidansi nude mnoge koristi, uzmete li previse jednog ili previse razlicitih antioksidansa odjednom, ili uzimate prevelike doze kroz duze vrijeme, to moze dovesti do problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meta analiza studija koju su proveli na Cleveland Clinic pokazala je da dodaci prehrani beta-karotena znatno povecavaju rizik od prijevremene smrti i malo povecavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija objavljena jos 1996. u Journal of the National Cancer Institute pokazala je da pusaci koji uzimaju dodatke prehrane beta-karotena imaju povecani rizik od raka pluca za razliku od onih koji nisu uzimali beta-karoten u obliku dodataka prehrani. Postoje studije koje ukazuju na opasnost uzimanja vitamina E. Naime, iz Office of Dietary Supplements porucuju da doze vece od 150 IU na dan povecavaju rizik od prijevremene smrti, a rizik raste kontinuirano s povecanjem doze. Dnevne doze vitamina E od 50 do 400 povezane su s povecanim rizikom od hemoragijskog mozdanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Michael Ristow i njegove kolege s njemackog sveucilista u Jeni ukazuju da slobodni radikali, zapravo, imaju pozitivan ucinak na organizam jer povecavaju osjetljivost na inzulin. U tom slucaju prevelike kolicine antioksidansa bi povecavale i rizik od dijabetesa.

Dr. Richard Sullivan iz Britanskog zavoda za istrazivanje raka kaze: 'Ne postoji neki cudesni preparat koji sprecava rak debelog crijeva. Ako uzimate vitamine da biste se zastitili od raka, uzalud trosite novac. Ako zelite smanjiti rizik obolijevanja od raka, trebate se zdravo hraniti i ne smijete pusiti.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo