Pravi uzroci mnogih osobnih neuspjeha

Pitanje čitateljice: Primijetila sam da imam neobičnu naviku (imam 28 godina), primjerice ako gledam neki film vrlo često izgubim interes kad je ostalo malo do kraja, dignem se i odem. Muž mi je rekao da je to malo čudnija navika nego što ja mislim.

Imam i hrpu nepročitanih knjiga, a kupujem nove. Često je tako i kod ozbiljnih stvari, nisam završila ni faks do kraja jer postao mi je dosadan i besmislen, počnem ali ne dovršim šivanje i tako neke projekte imam nedovršene. Može li se to kako objasniti s psihološke strane? Imam slabiju koncentraciju i kad slušam ljude dok pričaju jer mi često misli odlutaju i prestanem ih slušati. Lucija

ODGOVOR:

Draga Lucija,

Kao što ste i napisali – izgubite interes – i tako prekinete ili odustanete od određene aktivnosti.

Kako bi završili ono što započnemo potreban nam je motiv i cilj. Motiv je sve ono što nas iznutra pobuđuje ili izvana privlači (dakle može biti unutarnji ili vanjski faktor). Što je veći motiv cilj će nam biti važniji, a što smo bliže cilju motiv će biti jači! Dakle, završetak određene aktivnosti ovisi o jačini motiva i cilju kojeg želimo postići tim završetkom.

Ukoliko motiv proizlazi iz našeg osobnog sustava stavova i interesa (nije nametnut iz okoline) brže i učinkovitije ćemo se kretati k cilju (završetku). Ukoliko je samopoštovanje, osjećaj kompetentnosti (ja mogu) i osjećaj autonomnosti (mogu sam) veći, također ćemo se brže kretati k cilju tj. nećemo izgubiti interes za određenu aktivnost.

Propitajte se zbog čega započinjete određenu aktivnost, što ona vama znači i koja je njezina svrha te koliko vjerujete u svoje mogućnosti da možete djelovati!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr