Česta greška koja ugrožava svaki brak

Brak mi je u krizi. Volim svog muža, možda i previše. Ne podnosim kad priča duže s nekom drugom ženom. Poštuje me zbog puno toga što radim i dijelimo zajedničko iskustvo, već smo 20 godina u braku. Ali osjećam da sam ja ta koja voli više. Nikako da me dostigne…

Ja sam ta koju veseli da me drži za ruku, a on, mislim, čini to meni za uslugu. Ljubomora uzrokuje moje epizode depresije i svađe. Mislim da bi me prevario da ne osjeća toliku krivnju zbog svega što smo prošli i obitelji koje su nam povezane. On jako voli moje, a ja sam bliska s njegovom obitelji. Ne znam. Ludim.

Odgovor:

Proveli ste dugi niz godina zajedno i vjerujem da je tijekom tog vremena već bilo i dobrih i loših razdoblja. Osim zajedničke prošlosti, povezuje vas još puno toga – zajednički interesi, šira obitelj, financije i – ono najvažnije na što si trebate odgovoriti – sve ono dobro zbog čega volite svog muža!

Količinu ljubavi ne možemo mjeriti na način kako vi to činite jer ljubav ili postoji ili ne postoji! Budući da smo svi mi različite osobe, sukladno tome i volimo na različite načine, tj. pokazujemo ljubav na nama svojstven način. To što vaš muž čini nešto za vas što njemu možda i nije toliko bitno (držanje za ruku), samo pokazuje da vas voli i da vas želi usrećiti!

Ljubomora je pokazatelj vaše nesigurnosti, stoga nemojte tražiti sigurnost u vanjskim čimbenicima, nego se okrenite sebi i svojim vrijednostima. Tek onda ćete prepoznati vlastitu vrijednost i shvatiti zašto je vaš muž s vama proveo 20 godina i
zašto je i dalje s vama i voli vas!

Iva Stasiow, dr.med.

dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr