Bubrežni kamenci nastaju zbog popularnog vitamina!

shimmer fallback

Uzimate li svakodnevno vitamin C u obliku dodatka prehrani, imate veći rizik za pojavu bubrežnih kamenaca, pokazuje nova studija provedena na muškim volonterima.

6.2.2013.
11:55
Play logo

Sve je više slučajeva pojave bubrežnih kamenaca, a švedski znanstvenici tvrde da je krivac vitamin C. Pokazalo se da muškarci koji uzimaju vitamin C u tabletama barem jednom dnevno imaju najveći rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

'Već se duže sumnja da visoke količine vitamina C mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca', rekla je voditeljica istraživanja dr. Laura Thomas s Karolinska Instituta u Stockholmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok problema je taj što se dio apsorbiranog vitamina C izbacuje putem urina kao oksalat, a to je jedna od ključnih komponenti bubrežnih kamenaca. Naime, kamenci su sastavljeni od malih kristala koji mogu nastati spajanjem kalcija i oksalata.

Tijekom istraživanja, 11 godina pratili su više od 22.000 sredovječnih i starih ljudi. Među njima je 907 muškaraca svakodnevno uzimalo dodatak vitamina C. Obično je bila riječ o 1.000 miligrama vitamina C u tableti.

Među onima koji su uzimali tablete vitamina C, 3,4 posto je tijekom studije dobilo kamence u bubrezima, dok je isti problem imalo tek 1,8 posto onih koji nisu uzimali tablete vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Stručnjaci preporučuju da se potrebne količine vitamina C dobiju putem zdrave prehrane. Za usporedbu, treba reći da čaša svježe iscijeđenog narančinog soka sadrži oko 120 mg vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji u obitelji imaju slučajeve pojave kamenaca, trebaju izbjegavati i hranu bogatu oksalatima, poput kave i špinata.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo