SPASITE SE

BOLOVI U ŽELUCU: Ovo su najčešći uzroci, evo kako ih se riješiti bez imalo muke

Teškoće s probavnim sustavom česte su kod ljudi, kao i bolovi u želucu. Uzroci bolova mogu biti razni, a najčešće ih možete lako spriječiti.

Probavni sustav građen je od usne šupljine, ždrijela, jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva te žlijezda slinovnica, jetre s žučnim sustavom i gušterače. Kada hrana prolazi kroz probavni sustav ona se postupno razgrađuje dok se hranjive tvari apsorbiraju. U slučaju zdravog probavnog sustava donji sfinkter, mišić jednjaka, opušta se kako bi hrana došla do želuca.

Uzroci bolova u želucu i kako ih liječiti?

Mišić jednjaka je većinu vremena zatvoren jer se time sprječava prolazak želučane kiseline i probavnih sokova u jednjak. Sluznica želuca sastoji se od epitela, vezivnog sloja i sluzničkog mišićnog sloja, a građena je tako da ju želučana kiselina i ostali probavni sokovi ne mogu oštetiti.

Pokrovni epitel je zaslužen za lučenje sluzi, dok posebne staniec želuca luče želučanu kiselinu koja ima veliku ulogu u probavi. Brojne su bolesti i mogući uzroci bolova u želucu. Među izrazito učestale spadaju gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i gastritis.

Gastroezofagealna refluksna bolest – GERB

GERB je stanje kod kojeg dolazi do vraćanja kiseline iz želuca nazad u jednjak. Jednjak nema specijalni sloj koji bi ga štitio od agresivne kiseline kao što je želučana, a posljedica toga mogu biti bolovi u želucu, predjelu prsa ili grla. Osjet boli i peckanja poznat je kao žgaravica. Kao posljedica GERB-a moguće je da se sadržaj iz želuca pojavi nazad u ustima.

Uzroci nastanka GERB-a mogu biti oslabljeni mišić jednjaka, prevelika količina hrane, uska odjeća, trudnoća, debljina, određeni lijekovi, stres i pušenje. Jedan od najjednostavnijih načina ublažavanja ove situacije je pravilna GERB prehrana.

Želučana viroza

Crijevna viroza ili gastroenteritis je vrlo opasna infekcija, koja je popraćena proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem. Ovu bolest mogu uzrokovati različiti virusi i bakterije koje napadaju gastrointestinalni sustav, a prenose se putem neobrađene (nedovoljno skuhane, ispečene) hrane, kontaktom s osobom koja je zaražena, te lošom higijenom.

Među prvim simptomima crijevne viroze nalaze se bolovi u želucu koji će biti popraćeni blagom vrućicom, mučninom, povraćanjem i proljevom.  Za crijevnu virozu najčešće nije potrebna liječnička pomoć, već pravilna prehrana, hidratiziranje velikom količinom tekućine i odmaranje.

bol oko pupka

Višak plina

Vrlo čest simptom bolova u želucu i crijevima je višak plina.

“Plin u probavnom traktu dolazi od gutanja zraka ili nastaje kada jedemo prebrzo, žvaćemo gume, unosimo previše umjetnih sladila ili jedemo velike količine zelenog lisnatog povrća ili graha”, izjavila je dr. Rakshit.

Čest krivac su i gazirana pića, pivo i ostali slatki napici. Kako bi ublažili ovaj problem i smanjili bolove u želucu, možete pokušati sa biljnim čajevima ili uljima kao što je ulje paprene metvice. Ako nadutost ostaje dugotrajna i prouzročuje stalne bolove, obratite se svom liječniku.

Čir na želucu

Čest i neugodan razlog bolova u želucu može biti i čir na želucu. On se često prividno zamijeni za žučne kamence i obrnuto. Kada je sluznica oštećena, lako nastaje čir. Uzroci nastanka su najčešče loša prehrana, jaki ljekovi protiv bolova kao što su aspirin ili ibuprofen. Uzrok može biti i bakterija Heliobakteri u želucu.

Bol se može očitovati i u predjelu leđa, a najčešće ćete ju primijetiti prije i poslije jela. Glavni pokazatelj je iskašljavanje i povraćanje krvi nakon čega se odmah trebate javiti liječniku.

Bol oko pupka

Jedna od specifičnih boli je bol oko pupka popraćena s bolovima u želucu. Ona se najčešće pojavljuje brzo, tupa je i dugo traje. Nije svaka bol za brigu. Neki od uzroka mogu biti nošenje preuske odjeće, pupčani bruh, blokirani pupčani bruh, suženje mišića oko pupka, upala slijepog crijeva i sindrom iritiranog debelog crijeva.

Bol oko pupka može biti različite jačine i intenziteta. Ako dođe do toga da vam je trbuh vrlo tvrd i bolan na dodir, vrijeme je da što prije posjetite liječnika.

Povratak na Net.hr