Blagdanska hrana koju treba zaobilaziti

Višak kalorija i masnoće nisu jedini i najveći problem blagdanske hrane. Baš za blagdane mnogi će kupiti hranu punu toksičnih teških metala i kancerogenih sastojaka.

Hrana koju ne trebate jesti nikad, pa ni za blagdane

1. Umjetne boje ili gotove obojene božićne kolače

Ako je na nekoj hrani umjetna boja, onda sigurno nije dobra za vas. Sintetičke boje jednostavno se ne trebaju nalaziti na kolačima i drugim slasticama.

Što su crvena, žuta, plava ili zelena boja intenzivnije, to vam pozornost treba biti jača. Gdje bismo u prirodi mogli naći takvu boju, a ako i postoji, bi li bilo preskupo staviti je u taj proizvod. Je li u pitanju umjetna boja? Čitajte popis sastojaka. Ova praksa je posebno učestala kod izrade slatkiša jer su djeca, naravno, oduševljena bojama.

2. Margarin ili masnoća u spreju

Želite li uštedjeti na pripremi kolača i drugih jela pa koristite margarin, imajte na umu da je u pravilu pun transmasti, koje je američka agencija za hranu FDA nedavno proglasila sastojkom koji nije siguran za ljudsku upotrebu. Ove masti su često i izvor kadmija, koji je toksičan za ljudski organizam. Uza sve to, gotovo sve masnoće iz spreja su proizvedene od GM soje. Kupujete li gotove kolače, u 99 posto slučaja proizvođači koriste upravo ove jeftinije i nezdrave masti.

3. Prerađeni mesni proizvodi

Ako nemate domaće suhomesnate proizvode, imajte na umu da su oni iz trgovine sasvim sigurno puni natrijeva nitrita, koji ne ubija samo bakterije, nego ga neki povezuju i s leukemijom, rakom gušterače, debelog crijeva te mozga.

Ako ste baš toliko tvrdoglavi, pa ćete ipak jesti ovakvo meso, pobrinite se barem da uzimate dovoljno vitamina C koji blokira formaciju kancerogenih nitrosamina.

4. Punč od jaja

Ovo piće obično je kombinacija masnoća i tekućeg šećera. Ako ga kupite gotovog, vjerojatno uopće ni ne sadrži jaja, a u mnogima se nalazi visokofruktozni kukuruzni šećerni sirup. Zanimljivo, ali najzdraviji dio ovog pića su začini, kojih u komercijalnim proizvodima uopće ni nema, nego ih zamjenjuju umjetne arome.

Povratak na Net.hr