OPASNA BOLEST

BAZOCELULARNI KARCINOM: Kako točno izgleda, koja su mu obilježja i kako ga liječiti?

Bazocelularni karcinom ili rak bazalnih stanica dolazi iz najdonjeg sloja kože, epidermisa. Najčešće se razvija na površinama kože koje su izložene suncu. To je najrašireniji rak kože.

Bazocelularnim karcinom češće se javlja kod muškaraca nego žena, premda se ta razlika zadnjih 20 godina smanjuje. Posljednjih godina sve je veći broj mladih koji obolijevaju od ove vrste raka. Najčešće se javlja na regijama kože koje su najviše izložene suncu kao što su lice, čelo, ruke i leđa. Bolesnici su uglavnom osobe starije od 50 godina.

Kako izgleda i kako prepoznati bazocelularni karcinom?

Tumori počinju kao vrlo male, čvrste i sjajne uzdignute izrasline na koži koje izgledaju kao čvorići. S vremenom se polako povećavaju, ponekad tako sporo da prolaze nezapaženo kao nove izrasline. Stopa rasta izraslina je različita od tumora do tumora i to od 1,2 cm godišnje.

Karakteristična obilježja bazocelularnih tumora su:

  • voštane papule
  • biserkasti izgled
  • erozije ili ulceracije
  • krvaranje
  • kraste
  • izdignuti rub

Kod bazocelularnog karcinoma u središtu može nastati rana ili krasta. Najčešće su plosnatije i nalikuju ožiljcima. Granica stanice dobiva sedefasti izgled. Ponekad rak može krvariti, tvoriti krastu i izliječiti se i time daje dojam da je to rana, a ne rak. To izmjenično krvarenje i zarastenje je značajan znak raka pločastih stanica – planocelularni karcinom.

Prije metastaziranja u druge dijelove tijela, bazocelularni rak napada i razara okolna tkiva. Posljedice mogu biti ozbiljne ako se razvija u blizini oka, usta, kosti ili mozga. Mogućnost metastaziranja se kreće od 0,0028 % do 0,5 %.

Tko ima veću šansu za dobivanje ovog raka kože?

Pacijenti uglavnom ovaj rak prvo doživljavaju kao ožiljak ili aknu koja povremeno krvari. 

Posebno osjetljiva skupina su ljudi koji lako dobivaju opekline od sunca. Ako vam neka ranica ili kožna anomalija ne zarasta kroz 3-4 tjedna, sumnjajte na bazocelularni karcinom i obratite se liječniku. Posebice ako se ta anomalija nalazi na dijelu kože koji je izložen suncu i ima kvržicu u sredini.

Oboljeli često imaju povijest kroničnog izlaganja suncu, uključujući čak i rekreacijsko izlaganje kao što je sunčanje, bavljenje sportom na otvorenom, ribarenje i jedrenje.

Liječenje bazocelularnog karcinoma

Ovaj rak se može prepoznati jednostavnim promatranjem. Uobičajeni postupak za potvrđivanje dijagnoze je biopsija – uzimanje tkiva i pregled pod mikroskopom. Ako se na vrijeme dijagnosticira i liječi, postoje velike šanse za potpuno izlječenje. 

Liječenje bazocelularnog raka u ordinaciji izgleda tako da liječnik ukloni sve stanice raka struganjem i spaljivanjem električnom iglom ili izrezivanjem. Prije tih postupaka, liječnik umrtvi to područje. Zračenje, kao metoda za ovo liječenje, se rijetko koristi. U slučaju tumora koji se vraćaju, može zatrebati kontrolirani kirurški zahvat.

Za liječenje raka kože kreme se ne smatraju prikladnom terapijom jer mogu omogućiti raku da se proširi ispod izliječene površine kože.

 

Povratak na Net.hr