PRIRODNA ENERGIJA

AVOKADO, BROKULA, KRASTAVCI… Otkrili eliksir mladosti i već ga testiraju na ljudima

Američki znanstvenici tvrde da su otkrili prirodni spoj u avokadu, brokuli i kratstavcu koje je pokazalo ‘izvanredani učinak protiv starenja na miševima’, a mogao bi biti učinkovit i na ljudima.

Veliki dio ljudskog zdravlja ovisi o tome koliko dobro tijelo proizvodi i koristi energiju. Iz razloga koji ostaju nejasni, sposobnost stanica da proizvode energiju opada s dobi, što je navelo znanstvenike da sumnjaju da je stalni gubitak učinkovitosti u tijelu energetskog lanca ključni pokretač procesa starenja.

Istraživači, koji su započeli klinčka ispitivanja na maloj skupini ljudi, kažu da su kod starijih miševa, kojima su dali spoj NMN u vodi, uočili niz korisnih učinaka, piše Science Daily.

Njihova razina fizičke aktivnosti se povećala, gustoća kostiju i mišića je poboljšana, imunuloški sustav i jetra su radili bolje, njihov vid se poboljšao, a čak su i izgubili na težini.

Istraživači su počeli ispitivati svojstva bjelačevine NAD, koja je uključen u proizvodnju energije u tijelu.

Starenjem količina energije pada

Kako životinje stare, proizvode sve manje NAD-a. Pokušaj da se poveća dodatni broj NAD-a je propao, pa su istraživači potražili način na koji će povećati njegovu produkciju u tijelu.

U tu svrhu, davali su miševima NMN (koji se osim u nabrojanom povrću nalazi i u kupusu i grahu), tako što su ga dodali u vodu koju su pili, kako bi utvrdili može li povećati proizvodnju NAD-a i djeluje li na podmlađivanje.

brokula-825x510

Na pitanje je ovo uspjelo, profesor Shin-ichiro Imai s Medicinskog fakulteta u Washingtonu, koji je vodio studiju, kaže: “Odgovor je da. Zapravo, NMN je pokazao da ima izvanredni učinak protiv starenja na miševima”.

Usporili fizološki pad

“Pokazali smo način kako usporiti fiziološki pad koji je uočen kod starijih miševa. Ovo znači da stariji miševi sada imaju metabolizam i energiju na razini sličnoj mladim miševima”, dodaje.

Profesor je optimističan da će klinička ispitivanja na ljudima, koje se provodi u Japanu, dati slične rezultate.

“Kako se ljudske stanie oslanjaju na slični proces proizvodnje energije, nadamo se da ćemo moći ovom metodom pomoći ljudima da ostanu zdravi s godinama”, kaže.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Cell Metabolism.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr