IZNIMNO HITNO STANJE

ANURIJA I OLIGURIJA: Često zanemarivano stanje koje nakon samo 10 dana može dovesti do smrti

Ova stanja spadaju među najčešća hitna stanja i urološke probleme koji traže intervenciju.

Anurija je smanjena proizvodnja urina i to manja od 100ml za 24 sata, točnije manje od 5ml na sat. Oliguria je stanje u kojem je dnevno izlučivanje urina manje od 500 ml na dan. Ovo su klinički poremećaji koji mogu ukazivati na ozbiljne bubrežne bolesti.

Nastaje kao posljedica poremećaja

Oligurija može biti realna, postrenalna i prerenalna. Simptom svake od navedenih je manjak izlučivanja mokraće uz popratne neugodnosti i boli koji se ne moraju nužno pojaviti.

Prerenalna oligurija se najčešće se javlja u situacijama u kojima je došlo do poremećaja cirkulacije. Uzrok tome može biti smanjen volumen ili slabost srca. Ovo znači da je protok krvi kroz bubrege smanjen na manje od 20% minutnog volumena. Uzroci prerenalne oligurije mogu biti:

  • poremećaji cirkulacije – gubitak krvi povraćanjem ili proljevom, krvarenje, opekotine i drugo
  • poremećaji distribucije – anfilaktički ili septički šok
  • trauma srca, infarkt miokrada i ostali kardiogeni uzroci
  • plućna embolija
  • razni sindromi

Renalna oligurija je uzrokovana oštećenjem bubrega, a može se u nekim slučajevima nastavljati na prerenalnu oliguriju. Nju mogu uzrokovati različiti infarkt, vaskularni poremećaji, nefritis, hipotenzija, sepsa, različiti toksini kao što su analgetici, hemoterapeutici, teški metali, otrovi i pigmenti. Osim toga uzrok može biti i vaskularanhipertenzije, tromboze, embolije bubrežnih krvnih žila te intersticijalni nefritis koji je uzrokovan raznim lijekovima ili agensima.

Postrenalna oligurija najčešće nastaje radi opstrukcije urinalnog trakta ali uzrok može biti i izostanak cirkulacije u bubregu. Ona se javlja prilikom nepravilno postavljenog ili začepljenog urinarnog katetera, kod prekida ili začepljenja uretre. Ona može biti unutrašnja ili vanjska, a o tome ovise i uzroci.

Dijagnoza se treba postaviti što prije

Svako odgađanje odlaska kod doktora na pregled može značajno otežati daljnji tok bolesti. Osoba koja pati od anurije ili oligurije, a ne liječi ju na vrijeme, može biti u smrtnoj opasnosti. Simptomi anurije nisu previše izraženi prvih dana i često se niti ne primjećuju. Ovo su glavni simptomi anurije i oligurije:

  • brz osjećaj umora i zamora nakon malo fizičkog napora
  • osjećaj mučnine koji ne prestaje
  • gubitak težine
  • apatija
  • izostanak osjećaja nagona na mokrenje

S vremenom, ako se anurija nikako ne liječi, doći će do akutnog uremičnog sindroma koji će uzrokovati krvarenje unutarnjih organa. Simptomi će se pojaviti i na respiratornim organima te će se pokazati i kao znakovi oštećenja živčanog sistema. Moguće je i komatozno stanje.

Organizam anuriju može podnositi i tolerirati od 8 do 10 dana najviše, ali nakon toga, bez liječenja, dolazi do smrti u stanju uremije. Kod liječnika će se prvo obaviti urološki pregled, laboratorijske pretrage i analize. Ovisno o težini zahvaćenosti i trajanju doktor će odrediti pretrage koje neće škoditi pacijentu.

S obzirom na to da anuriju i oliguriju mogu uzrokovati mnogi uzroci, liječenje je usmjereno na uklanjanje uzroka koji stvara probleme.

Povratak na Net.hr