Ako želite raditi zdrave slastice evo rješenja

Poštovana, uživam u pripravi poslastica za obitelj. Ipak, odlučila sam poboljšati kvalitetu svojih kolača, isprobati nešto drugačije, novo i zdravije. Internet je prepun svakakvih recepata pa bih Vas molila za savjet na što bih posebno trebala obratiti pažnju!

Ukoliko želite novi okus i nutritivno bogat kolač, tada odaberite kolač na bazi zobenih pahuljica, prosa ili kus kusa u kombinaciji s jabukama, bananama, suhim voćem i orašastim plodovima. Veliki broj ovakvih poslastica brzo je gotov, a možete izbjeći i pečenje u pećnici!

Ukoliko ne želite bitno mijenjati okus tradicionalnim kolačima, samo zamijenite određene sastojke kvalitenijim, poput bijelog brašna integralnim (ili u omjeru 1:1), bijeli šećer zamijenite medom ili prirodnim sladilom, poput stevije, izbacite jaja, a umjesto njih koristite škrobno brašno ili izmiksane banane. Ukoliko ste spremni na nešto radikalnije, umjesto jaja dodajte chia, lanene sjemenke ili rogač, a umjesto punomasnog kravljeg mlijeka odaberite sojin ili rižin napitak.

Umjesto čokoladnih preljeva, pripremite kremu ili tijesto od rogača. Iznenadite obitelj bajaderom od rogača, domaćeg keksa, lješnjaka i badema. Rogač je okusom najsličniji čokoladi, a s obzirom da je prirodno sladak, kolačima je potrebno manje ili nimalo šećera. Brojne su blagodati rogača za naš organizam, od učinka na probavni do krvožilnog sustava, a u kolačima ima i ulogu prirodnog zgušnjivača.

Poboljšajte aromu (i nutritivnu vrijednost) svojih kolača dodajući im đumbir, cimet, koru naranče, kokos, klinčič, muškatni oraščić ili anis…

Nije svejedno kakva je kvaliteta sastojaka vaših poslastica i dobro je uvijek voditi računa da ih obogatite ili učinite „zdravijima“. Ipak, nemojmo se zavaravati, kada govorimo o kolačima i poslasticama, uvijek je riječ o visokokaloričnoj hrani, stoga je bitno da smo umjereni s konzumacijom i njihovih zdravijih inačica!

Povratak na Net.hr