Ako ste mislili da je ovo dijetalno, čitav život ste bili u zabludi

Mnoge se namirnice reklamiraju kao zdrave i dijetalne, a zapravo to nisu. To je jedan od razloga zašto se neke žene žale da ne mogu smršavjeti, a za doručak jedu voćni jogurt ili žitne pahuljice (muesli).

Neke popularne namirnice za koje mislimo da su zdrave i dijetalne zapravo imaju suprotan učinak, evo koje su to:

Voda obogaćena vitaminima

Ta pića se često reklamiraju kao zdrav i dijetalan dodatak prehrani zato što sadrže puno vitamina, minerala pa čak i vlakana. Međutim, istina je da ih je bolje preskočiti te se držati obične vode. Iako ćete na naljepnici koja sadrži informacije o sastojcima vidjeti da sadrže malo kalorija, ta pića često sadrže umjetna sladila koja su jednako nezdrava kao i običan šećer, ako ne i štetnija.

Voćni jogurt

Kombinacija zdravog jogurta punog probiotika i svježe voće – što tu može biti nezdravo? Žene koje su na dijeti i tako razmišljaju često čine veliku grešku u prehrani konzumirajući voćne jogurte bez ograničenja. Često voćne jogurte konzumiraju i umjesto umjesto svježeg voća. Nažalost, voćni jogurti često sadrže puno šećera i nepotrebnih kalorija. Puno bolja alternativa je da sami napravite voćni jogurt. U blender stavite običan jogurt, omiljeno voće i malo meda.

Energetske pločice

Ovo je još jedna popularna ‘zdrava’ grickalica koja zapravo nije zdrava.Često ćete na omotu vidjeti da piše ‘bogato vlaknima’ ili ‘izvrstan izvor proteina’, ali nitko ne želi naglasiti ‘puno šećera’. Ako zaista želite vlakna ili proteine za užinu, pojedite komad sira i jabuku.

Hrana s nula posto masti

Hrana bez masti je prava prevara za ljude koji žele smršavjeti jer misle da ako nema masti nema ni kalorija. To dovodi do pretjeranog konzumiranja takvih namirnica. S druge strane, nedostatak masti proizvođači često nadoknađuju dodavanjem nepotrebnih šećera za bolji okus. Bolje je jesti hranu s masti, ali budite oprezni s količinama. Tako ste barem svjesni toga što stavljate u tijelo.

Muesli

Velika je razlika od muesli do muesli stoga je potrebno biti oprezan prilikom kupnje. Obratite pažnju na prehrambenu tablicu na poleđini pakiranja i na to sadrži li proizvod trans-masti i šećer.

Povratak na Net.hr