Otkrivena šokantna povezanost između oralnog seksa i karcinoma

Znanstvenici s Johns Hopkins medicinskog Sveučilišta u SAD-u otkrili su vezu između izloženosti duhanu i spolno prenosivne bolesti – HPV16, virusa za koji se vjeruje da je odgovoran za razvoj raka grla i usne šupljine.

Znanstvenici su otkrili da se HPV16 češće pojavljuje kod osoba koje su u posljednje vrijeme ili pušile ili bile izložene duhanskom dimu, bez obzira na njihovo seksualno ponašanje. Inače, ovaj virus se obično prenosi oralnim seksom, te je pronađen u 80% slučajeva raka grla.

Broj oboljelih od raka usne šupljine i grla u posljednjih 20 godina narastao je u SAD-u za 225%, a iako je prakticiranje oralnog seksa često, ovi tipovi raka nisu, istaknula je autorica studije, Gypsyamber D’Souza , te dodala: “Dakle moraju postojati i drugi čimbenici u procesu, koji bi mogli objasniti zbog čega neki ljudi razviju tvrdokornu HPV16 infekciju i rak, dok se kod drugih on ne pojavi.”

Tijekom istraživanja ispitano je 6.887 osoba, od kojih su 28.6% bili pušači, a za 1% se znalo da su zaraženi HPV16 virusom. Kod svih ispitanika proučeni su biomarkeri koji su trebali pokazati bilo kakvu izloženost duhanu, ali i infekciju s HPV16. Uz to, obavljena su testiranja njihove krvi i urina, te su ispunjavali upitnike o konzumaciji duhana i seksualnom ponašanju.

Iako je dokazano da je oralna HPV16 infekcija bila rasprostranjenija među ispitanicima koji su bili izloženi duhanskom dimu i prakticirali oralni seks, češće se pojavljivala kod trenutnih pušača, nego kod bivših ili osoba koje nikad nisu pušile.

Također, u krvi i urinu ispitanika su mjerene razine dvije kemikalije iz duhana – kotinina i NNAL-a. Za svako pomicanje granice kotinina (što se događa nakon svega tri popušene cigarete dnevno), šansa za oboljenje od HPV16 je rasla za 31%. Isto tako, popušivši svega četiri cigarete dnevno, koncentracija NNAL-a u urinu bi porasla u tolikoj mjeri da bi se šansa za oboljenje povećala za čak 68%.

Unatoč ovim rezultatima, čak i osobe koje nisu nimalo izložene duhanu niti prakticiraju oralni seks ipak se mogu zaraziti HPV16 virusom, pa ovo istraživanje ukazuje tek na povećani rizik kod onih koji pripadaju drugoj skupini, te se očekuju daljnja ispitivanja.

Povratak na Net.hr