Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Krumpir koji ne jedemo – najbolji je na svijetu

Krumpir, kukuruz, rajčicu i čokoladu Indijanci su jeli daleko prije nego je stigao Kolumbo. On je 1492. ugledao i slatki krumpir. Opisao ga je kao ‘veliku mrkvu’ s ‘okusom koji je svojstven samo kestenu’. Danas je slatki krumpir osnovna hrana milijuna ljudi velikog dijela Zemlje.

Istraživači su pronašli ostatke batata stare 10 tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, no ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.

Batat, slatki krumpir, nije samo slatka inačica običnoga krumpira. Ona ima potpuno drugačiji prehrambeni profil. Iznimno je bogat beta-karotenom, fitonutrijentom karotenoidom koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju, ali i mnogim za zdravlje blagotvornim značajkama. Ima i jedinstvene bjelančevine pohranjene u korijenu, koje pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.

Batat ima karakteristično škrobast, sladak okus, no pojedinačne vrste imaju specifične okuse.

Meso batata može biti od bijele preko žute do narančaste boje. Boja kore može biti bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Pripada porodici povrća slakova (Convolvulaceae), a latinski joj je naziv Ipomoea batatas.

http://www.vitamini.hr/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr