Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Zaštitite crijeva – jedite nešto od ovoga!

Unosom borovnica ili brokule u svakodnevnu prehranu možemo uravnotežiti kolonizaciju bakterija u crijevu te smanjiti upalnu bolest crijeva.

Rezultati istraživanja na miševima pokazali su da je takva prehrana dovela do sniženja broja bakterija E. coli u crijevu, kao i ostalih bakterijskih vrsta povezanih s IBD-om. Upalna bolest crijeva, engl. inflammatory bowel disease (IBD), općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, te poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica upala debelog ili tankog crijeva.

IBD je kronična bolest na koju utječu brojni čimbenici. Ipak, mnogo češća je u razvijenijim zemljama, pa stručnjaci vjeruju da vanjski faktori, kao što je prehrana, moraju igrati određenu ulogu. Učestalost bolesti povećava se u Europi i Sjevernoj Americi, a sve više slučajeva bilježi se i u ostatku svijeta.

Ova otkrića otvaraju mogućnost za nova istraživanja o mehanizmu kojim brokula i borovnica utječu na sastav i metabolizam crijevnih bakterija, kao i na morfologiju samog crijeva, piše u časopisu Nutrition.

http://www.vitamini.hr/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr