PROVODE DODATNA ISPITIVANJA

ŽENA RAZVILA RIJETKU BOLEST MOZGA; Nadaju se da nema veze s koronavirusom: ‘Bila je zbunjena, letargična i dezorijentirana’

To bi moglo predstavljati problem za članove medicinskoga tima koji liječe pacijente, a posljedično i za širu javnost ako su oni otpušteni i dodatno izloženi drugim ljudima

Žena koja je bila pozitivna na koronavirus razvila je rijetku bolest mozga poznatu kao akutna nekrotizirajuća encefalopatija, stanje koje mogu pokrenuti virusne infekcije poput gripe i herpesa.

U ovom trenutku, oštećenje mozga “tek treba dokazati kao rezultat infekcije koronavirusom”, navodi se u izvješću o slučaju objavljenom 31. ožujka u časopisu Radiology. No, kako se novi virus i dalje širi, “bolničari i radiolozi trebaju potražiti ovu poveznicu među pacijentima koji imaju COVID-19 kako bi se potvrdio eventualan promijenjeni mentalni status”, napisali su autori.

“Moramo razmišljati o tome kako ćemo u svoju paradigmu liječenja uključiti pacijente s teškom neurološkom bolešću”, rekla je dr. Elissa Fory, neurologinja koja je bila dijelom tima medicinskih stručnjaka uključenih u postavljanje dijagnoze. “Ova komplikacija poražavajuća je koliko i teška bolest pluća.”

POSLJEDNJE RIJEČI BOLNIČARA KOJI JE UMRO OD COVIDA-19 SLAMAJU SRCE: ‘Ne mogu disati… Volim te’

U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano

Pacijentica, 58-godišnja zrakoplovna radnica, javila se u zdravstveni sustav Henry Ford u Detroitu, nakon što je tijekom tri dana imala groznicu, kašalj (poznati simptomi koronavirusa) te “izmijenjen mentalni status”, navodi se u izvješću.

U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano, zabilježeno je. Bila je negativna na gripu, herpes, virus Varicella zoster (koji uzrokuje vodene kozice), kao i na virus Zapadnog Nila; a njezina cerebrospinalna tekućina, koja ispunjava prostor oko mozga i leđne moždine, nije sadržavala tragove bakterijske infekcije.

Zamijetivši njezine simptome, liječnici su pacijenticu također testirali na COVID-19, koristeći dijagnostički test odobren od američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i otkrili da je pozitivna na bolest, prenosi Live Science.

EVO ŠTO KORONAVIRUS ČINI PLUĆIMA U SAMO NEKOLIKO DANA: Ovo je snimka CT-a zaraženog 59-godišnjaka

Imala je simetrično oštećenje tkiva u talamusu

CT pregledi mozga pokazali su simetrično oštećenje tkiva u talamusu, strukturi u središtu mozga koja pomaže prenijeti osjetilne informacije iz tijela u ostatak organa, navodi BrainFacts.org. Ova oštećena područja izgledala su tamnije na pacijentičinu CT-u, što znači da su manje gusta nego inače, prema objašnjenju radioloških izraza iz Sveučilišne bolnice St. Vincent.

Područja mozga mogu postati manje gusta zbog edema – kada višak tekućine preplavi tkivo nakon ozljede ili nekroze – kada stanice koje čine tkivo odumiru u velikim količinama, objasnili su autori studije.

Liječnici su proveli dodatna ispitivanja ženina mozga uz pomoć magnetske rezonancije kako bi pronašli dokaze da je pacijentica pretrpjela krvarenje. Opet su pronašli oštećenja u talamusu, kao i u dijelovima moždane kore. Pacijentici je dijagnosticirana akutna nekrotizirajuća encefalopatija, koja, ako se ne liječi, može napredovati i uzrokovati “komu, probleme s jetrom i neurološki deficit”, prema Informacijskom centru za genetičke i rijetke bolesti Nacionalnoga instituta za zdravstvo (GARD).

“Tim je već na početku sumnjao na encefalitis, ali tada su CT i MRI pretraga postavili dijagnozu”, rekla je Fory.

STIŽE SEZONA ALERGIJA, KAKO JE RAZLIKOVATI OD KORONAVIRUSA? Obratite pozornost na ova dva ‘kardinalna’ simptoma

Stariji pacijenti s kroničnim stanjima imaju povećani rizik

Ovo se rijetko stanje razvija najčešće nakon virusne infekcije, poput one uzrokovane influencom A, influencom B i virusom herpesa tipa 6, prema GARD-u. Ove infekcije mogu pokrenuti takozvanu citokinsku oluju u mozgu, kada upalne tvari koje pomažu tijelu u borbi protiv bolesti umjesto toga oštećuju zaraženo tkivo, istaknuli su autori izvještaja. Citokinske oluje razgrađuju tkivo koje okružuje krvne žile u mozgu, poznato kao krvno-moždana barijera, i tako mogu dovesti do krvarenja, napisali su.

Iako liječnici nisu mogli izravno dokazati da je upravo COVID-19 bio okidač za pacijentičinu neobičnu bolest mozga, nedavno izvješće u časopisu Lancet sugerira da se podskupina zaraženih pacijenata doima ranjivima na citokinske oluje. Uz to, u izvješću objavljenom u časopisu Cureus Journal of Medical Science pisalo se o 74-godišnjem pacijentu s COVID-19 i znakovima encefalopatije.

Valja napomenuti da “stariji pacijenti s kroničnim stanjima imaju povećani rizik od promjene mentalnoga statusa u nastanku akutnih infekcija”, napisali su autori u novinama Cureus. U ovome trenutku potencijalni neurološki simptomi bolesti COVID-19 nisu dovoljno razumljivi, ali trebalo bi ih dodatno istražiti kod zaraženih pacijenata, dodali su. Izmijenjeni mentalni status čak bi mogao biti jedan od ranih simptoma COVID-19 kod nekih ljudi.

“Ako se pacijente s neurološkim stanjima ne bude uzimalo kao potencijalne zaražene koronavirusom, to bi moglo predstavljati problem za članove medicinskoga tima koji liječe pacijente, a posljedično i za širu javnost ako su oni otpušteni i dodatno izloženi drugim ljudima”, zaključili su autori za Cureus.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Povratak na Net.hr