RECITE ZBOGOM NESANICI

ZABORAVITE NA BROJANJE OVACA I OPUŠTAJUĆE ZVUKOVE: Pomoću ove vojne tehnike zaspat ćete za samo dvije minute

Tehniku su koristili američki piloti borbenih aviona u Drugom svjetskom ratu kako zbog neispavanosti ne bi donosili pogrešne odluke s mogućim fatalnim posljedicama

Za većinu nas neispavanost nije nešto o čemu nam ovise životi, no ako smo loše spavali, velika je vjerojatnost da ćemo tijekom dana biti loše raspoloženi, pospani i donositi neke nepromišljene odluke.

Ipak, u nekim profesijama, poput vojske, neispavanost može imati i kobne posljedice.

ZADNJIH DANA IMATE PROBLEMA SA SPAVANJEM? Niste jedini, ovaj fenomen je stvaran i ima naziv

ShutterstockFoto: Shutterstock

Američka je vojska tijekom Drugog svjetskog rata zaključila da piloti borbenih zrakoplova donose loše odluke kada ne spavaju dobro. Pogreške su znale rezultirati velikim gubicima i žrtvama, zbog toga je prioritet postao pronaći način da se brzo i učinkovito odmore.

NEKVALITETAN SAN TIHI JE UBOJICA: Spavanje kraće od šest sati moglo bi udvostručiti rizik od rane smrti

Vojska je angažirala mornaričkog pukovnika Buda Wintera za razvijanje i testiranje znanstveno osmišljene metode “učenja” spavanja, piše Business Insider.

Winter je prije toga bio uspješan sportski trener na fakultetima i surađivao je s profesorom psihologije na osmišljavanju tehnika koje su sportašima pomagale pri opuštanju i da se bolje snađu pod pritiskom.

Trik koji je Winter osmislio djelovao je na pilote. Nakon samo šest tjedana vježbe, čak 96 posto njih uspjelo je zaspati u roku od 120 sekundi, čak iz smetnje poput pucnjave, ispijanja kave prije sna, a neki su mogli zaspati i u sjedećem položaju.

Ako je upalilo na pilotima, onda nema razloga da se tehnika ne može primijeniti na nas, bez obzira pod kolikim stresom bili. Evo što trebate učiniti:

1. Udobno se smjestite

Ako ste u krevetu, ovo neće biti problem. No, ako ste vani, smjestite se u najudobniji položaj. Primjerice, ako ste u automobilu, spustite sjedalo, a ako ste u uredu pronađite najudobniju stolicu.

2. Opustite lice

Ovo je ključni dio trika. Na licu imamo 43 mišića i preko njih tijelo ‘shvaća’ jesmo li pod stresom. Kada potpuno opustite lice, tijelu šaljete fiziološki znak da je sve u redu i da je sigurno spavati.

Zatvorite oči i opustite cijelo lice – čelo, jezik, obraze i čeljust. Kada to učinite, primijetit ćete da vam se disanje prirodno usporava i produbljuje. Nakon toga opustite oči koje imaju šest mišića.

3. Oslobodite napetost počevši od ramena

Zategnite ramena i onda ih opustite najbolje što možete, kao da vam padaju prema stopalima. Opustite mišiće stražnjeg dijela vrata. Duboko udahnite i polako ispustite dah, oslobađajući preostalu napetost. Većina ljudi zadržava napetost u ramenima, vratu i čeljusti.

ShutterstockFoto: Shutterstock

Pređite na ruke. Osjetite kako su sve teže i opustite se, počevši od vaše dominantne strane (desna ako ste dešnjaci, lijeva ako ste ljevaci). Počnite s bicepsom i osjetite kako se opušta. Ako se ne opušta, zategnite ga što jače i opustite se.

Na kraju opustite noge. Osjetite kako se opušta vaš desni kvadriceps i postaje sve teži. Zatim pređite na potkoljenicu, gležanj i stopalo te cijeli proces ponovite s drugom nogom.

4. Očistite um na 10 sekundi

Kada ste potpuno opustili tijelo, prebacite se na um. Izbjegavajte misli koje uključuju bilo koji oblik kretanja (poput razmišljanja o gašenju svjetla, bacanja smeća, itd.). Te misli potiču nesvjesne pokrete, odnosno mikro-kontrakcije u određenim mišićima.

Winter je u svojoj knjizi ‘Opustite se i pobijedite: Prvenstvo performansa’ podijelio nekoliko savjeta o mislima koje bi trebale trajati 10 sekundi.

Zamislite da je topao proljetni dan i ležite na dnu kanua na mirnom jezeru. Gledate prema plavom nebu sa sporim, lebdećim oblacima. Ne dopuštajte drugim mislima da vam padnu na pamet. Koncentrirajte se na tu sliku i uživajte u njoj 10 sekundi.

Nakon toga zamislite da ste u velikoj, crnoj, baršunastoj visećoj mreži za ležanje, a gdje god pogledati oko sebe vidite crno. Ovu sliku također zadržite 10 sekundi.

Treći je trik izgovarati riječi: “Nemoj misliti… Nemoj misliti… Nemoj misliti…” Ponavljajte to i sprječavajte druge misli na barem 10 sekundi.

I to je to. Nakon što ste potpuno opustili tijelo i um imate još 10 sekundi kada biste trebali zaspati. Kada svladate tehniku, moći ćete zaspati ili odrijemati bilo gdje, što će vam poboljšati kvalitetu života.

Povratak na Net.hr