NIŠTA BEZ LIJEČNIKA

VAŽNIJE JE NEGO IKAD PRIJE DA NE PIJETE OVE LIJEKOVE: Mogu vam narušiti imunitet i povećati rizik od komplikacija

Osim što narušavaju imunitet, protuupalni lijekovi kod infektivnih oboljenja povećavaju i rizik od brojnih komplikacija

Kad god ste dobili visoku temperaturu, vjerojatno ste popili neki protuupalni lijek na osnovi ibuprofena ili kortizola. Danas, u vrijeme koronavirusa, to nipošto nemojte raditi! Francuski ministar zdravstva Olivier Véran upozorio je na Twitteru da takvi lijekovi mogu samo pogoršati stanje.

Paracetamol je bolje rješenje

U slučaju temperature, radije uzmite paracetamol – a ako već uzimate protuupalne lijekove, s liječnikom dogovorite sve detalje, savjetuje Véran.

KAKO SE STARIJI MOGU ZAŠTITITI OD KORONAVIRUSA? Stručnjaci iznijeli svoje preporuke za prevenciju zaraze za najrizičniju skupinu

EVO ŠTO KORONAVIRUS ZAPRAVO ČINI VAŠEM TIJELU: Ovo je proces u kojem gadna zaraza preotima vaše stanice

Ministar i njegovi francuski kolege podsjećaju da su protuupalni lijekovi rizični kod oboljelih od bilo koje zarazne bolesti jer uzrokuju i pad imuniteta pa je, ističu, paracetamol “najbolji i najsigurniji” jer će sniziti temperaturu, a neće djelovati na upale i na imunosni sustav organizma.

Rizik od brojnih komplikacija

Osim što narušavaju imunitet, protuupalni lijekovi kod infektivnih oboljenja povećavaju i rizik od brojnih komplikacija, objasnio je za Guardian šef farmakologije bolnice u Toulouseu Jean-Louis Montastruc.

Francuski pacijenti, prema uputama Vérana i Vlade, još od sredine siječnja protuupalne bezreceptne lijekove (kao što su ibuprofen, paracetamol i aspirin) i ne mogu kupiti bez prethodne konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom. Prije takve kupnje dužni su, naime, provjeriti je li im lijek baš prijeko potreban ili nije.

Povratak na Net.hr