NOVINARKA ISPRIČALA SVE

TRI MJESECA IZVJEŠTAVALA O KORONAVIRUSU, A ONDA SE I SAMA ZARAZILA: ‘Baš ništa me nije moglo pripremiti na ovaj horor…’

Novinarka koja je izvještavala iz Wuhana na samom početku epidemije, oboljela je od COVID-19 i detaljno ispričala kako se osjećala kada se razboljela i što je o zdravstvu u New Yorku doznala nakon što je zaražena

Aria Bendix izvještavala je o novome koronavirusu za Business Insider od početka godine. Prije dva tjedna i sama je počela osjećati blage simptome – boljelo ju je tijelo i imala je groznicu. Samo tjedan dana kasnije, borila se za zrak.

Ova Njujorčanka od početka je boravila u kineskom gradu Wuhanu, iz kojega se virus navodno i proširio. Ono što tada nije mogla znati je to da će i sama biti dijelom statistike oboljelih. Sada je Bendix detaljno progovorila o tome kako se osjećala kada se razboljela i što je o zdravstvu u New Yorku doznala nakon što je zaražena virusom od kojega zazire cijeli svijet.

Ništa je nije moglo pripremiti na bolove koje je osjetila

“Ako sam jednu stvar naučila u nešto manje od tri mjeseca, koliko pratim pandemiju koronavirusa, to je da uvijek moram biti spremna na najgore. Kada je država New York 1. ožujka objavila da imamo prvi slučaj zaraze, odmah sam kupila toaletnog papira za dva tjedna, maramice za dezinfekciju, hrane i kave”, započela je novinarka u autorskom članku za Business Insider.

“Sljedeća dva tjedna prijatelji su me stalno ispitivali ‘bi li trebali i dalje ići vježbati u teretanu’ (vjerojatno ne) i ‘je li sigurno šetati po vani’ (da, na udaljenosti od dva metra od drugih). Kada su se u New York Cityju 15. ožujka počeli zatvarati kafići, restorani i škole, sa svojim dvjema cimericama i s našim četirima susjedama dogovorila sam susret. Bilo nas je sedam – a stalno se govori da se trebaju ograničiti okupljanja s deset i više ljudi”, napisala je u nastavku.

ZNANSTVENICI ODGOVARAJU MOŽE LI TOPLIJE VRIJEME ‘UBITI’ KORONAVIRUS? ‘Nije ovo rat svjetova, neće se pojaviti deus ex machina…’

Dva dana poslije cijelo ju je tijelo počelo boljeti, no tješilo ju je što nije imala nijedan od glavnih simptoma koronavirusa: visoku temperaturu, suhi kašalj ili otežano disanje.

“Također sam znala da teške slučajeve virusa uglavnom razviju stariji muškarci koji inače nisu zdravi. Kako ne spadam ni u jednu od tih skupina, počela sam se pitati je li moje stanje psihosomatsko”, prisjetila se Bendix.

“Liječnici su mi rekli da je baš svatko podložan infekciji, a kada mi je u roku od 24 sata narasla temperatura, znala sam da nešto nije u redu. Shvaćam kako mnogi pogrešno tumače simptome ovoga virusa, no s tijelom mi se događalo nešto što nikad prije nije – osjećala sam se kao da sam istrčala maraton, a onda me još i udario automobil. Odlučila sam se samoizolirati u svom stanu. Nikakvo me pisanje o COVID-19 nije moglo pripremiti na osjećaj koji sam imala kasnije, dok sam se ‘borila za zrak’ pri svakom udisaju”, opisala je novinarka svoje simptome.

Pristala je liječiti se kod kuće, ali više nije mogla disati

Kako kaže, bolovi su trajali nekoliko dana – tijekom prvoga tjedna bolesti bili su sve gori, a onda su počeli slabjeti pa je pretpostavila da je vrhunac bolesti prošao. Gotovo tjedan dana od pojave prvih simptoma počela je osjećati bol u rebrima i pritisak kao da joj “netko stišće pluća poput harmonike”. Jedva je disala.

“Zakazala sam videosastanak s liječnikom, koji mi je rekao da odem na Hitnu ako mi se simptomi pogoršaju. Nakon hodanja od spavaće sobe do kupaonice u malenome stanu u New Yorku bila bih toliko umorna i zadihana da sam morala sjesti – bez obzira na to što sam svake subote trčala malo manje od deset kilometara”, rekla je Bendix.

KAKO KORONAVIRUS ‘BIRA’ ŽRTVE? ‘Moguće je da neki među nama posjeduju specifičnu gensku sliku’

“Kada sam došla na Hitnu, dali su mi masku za lice i otpratili me u čekaonicu. Nikoga više nije bilo, a liječnik me primio odmah. Potvrdio je ono na što sam sumnjala: gotovo sigurno imam COVID-19. Ali na Hitnoj me nisu testirali. Umjesto toga, liječnik mi je izmjerio razinu kisika i zamolio me da istovremeno hodam i govorim. Tada mi je dao izbor: može me uputiti u bolnicu ili mogu otići kući i sama se nositi sa simptomima”, prepričala je.

Aria je znala da su bolnice već pune pacijenata s COVID-19 te je odlučila liječiti se kod kuće. Istoga dana navečer zamolila je prijatelja da je opet odveze na Hitnu jer nije mogla disati.

“Čekala sam oko sat vremena. Doktorica mi je rekla da ne može učiniti ništa da mi pomogne s mojim simptomima. Činjenica da ‘mogu izgovarati pune rečenice dobar je znak’, kazala je pa dodala: ‘Ti si izvrstan primjer zašto mladi trebaju ostajati doma.'”

Nisu u mogućnosti testirati sve, iako bi mogli – da žele!?

Budući da bolnice u New Yorku sada testiraju samo one najteže slučajeve, mnogi “blaži” ostanu nezabilježeni. Istraživanje Kineskoga centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da većina pacijenata s korona virusom “lakše” obolijeva, što znači da većina infekcija u New Yorku – uključujući Arijinu – uopće ne ulazi u službeni broj slučajeva.

“Nažalost, jednostavno nismo u mogućnosti testirati sve, iako bismo mogli da želimo”, rekla je novinarki liječnica iz New Yorka Megan Coffee. “Sada se moramo usredotočiti na one kojima je potrebna intubacija i koji su kritično”.

PITANJE NA KOJE TREBA ZNATI ODGOVOR: Znate da se koronavirus na plastici zadržava do 3 dana, evo kako se on može prenijeti na vas

Ipak, zdravstveni podaci New Yorka pokazuju da osobe mlađe od 44 godine čine otprilike petinu hospitaliziranih zbog koronavirusa u gradu.

“U Hitnoj sam pitala doktora kada se moj slučaj eventualno više neće smatrati blagim, odnosno kada situacija zahtijeva test. Rekao mi je: ‘Ako bi se borila s disanjem i dok sjediš’. Sve što bolnica može, dodao je, jest napraviti rendgen prsnoga koša, ali to će samo potvrditi ono što već znamo, da je riječ o virusu”, prepričala je Bendix.

Prije otpusta iz bolnice, liječnik je novinarki rekao da se vrati samo ako joj se stanje pogorša. “Jedva sam mogla i zamisliti kako bih se tada osjećala. Nakon još jednoga neprospavanog tjedna, počela sam osjećati da mogu normalno udahnuti. To je bilo otprilike u isto vrijeme kada me počelo boljeti grlo, pa sam jedva išta jela i pila”, kazala je Aria.

Vlada nije ozbiljno shvatila krizu sve do sredine ožujka

Do 14. dana od prvih simptoma, dana kada je trebala prestati biti zarazna, bolovi su se vratili. Bendix tvrdi da se osjećala kao da su joj se svi simptomi vratili na kvadrat, ali barem je, dodaje, mogla disati.

“Čini mi se kao da je prošla cijela vječnost od kada sam u kineskome Wuhanu intervjuirala ljude zatvorene u stanovima i od početka sam bila spremna na to da će ovaj virus biti stvarnost svih nas. No, nisu svi bili spremni”, utvrdila je.

ZAŠTITNE MASKE SUZBIJAJU ŠIRENJE NEKIH VIRUSA, NO ONE NISU ČAROBNO RJEŠENJE: Neće spriječiti prijenos, ali…

“U početku je bilo toliko optimizma. Nije se osjećala panika Vlade i svi su ponavljali da nema razloga za brigu”, rekao je novinarki prodekan Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg, Joshua Sharfstein.

“Što se tiče testiranja, Vlada nije ozbiljno shvatila krizu do sredine ožujka. U to su se vrijeme mnogi Amerikanci – uključujući i mene – već razboljeli”, ispričao joj je Alex Greninger, pomoćnik ravnatelja Kliničkoga virološkog laboratorija na Sveučilištu Washington. “Trebali smo znati da će se proširiti” dodao je.

“Virus je pokosio Talijane. Proširio se cijelom Europom. I ne znam koliko će ovdje ljudi trebati umrijeti dok neki shvate važnost društvenoga distanciranja. Isto je tako potrebno da netko umre – ili da je barem u neposrednoj opasnosti – da bi ga se u bolnici u New Yorku testiralo. A budući da je tako, drago mi je što nisam zahtijevala da me se testira”, zaključila je novinarka Aria Bendix.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr