BRŽI OPORAVAK

RUŽNI ŠAVOVI NAKON OPERACIJE POSTAJU PROŠLOST: Znanstvenici izumili ljepilo koje zatvara rane za svega 60 sekundi

Australski i američki biomedicinski inženjeri razvili su elastično kirurško ljepilo koje najbrže dosad liječi rane.

Revolucionarni proizvod ima potencijal spašavati živote brže i učinkovitije nego išta dosad. Njegovi kreatori tvrde da se na ovaj način rane zatvaraju u roku od 60 sekundi. Ubrizgavajuće ljepilo, koje su nazvali MeTro, radi se od prirodnog proteina tropaelastina i smije se aplicirati izravno u ranu.

Kada se tretira UV svjetlom, ljepilo formira svojevrsni pečat čak i na mokrom tkivu i tako eliminira potrebu za šavovima i flasterima. Elastičnost proizvoda ide u korist operacijama na organima koji mijenjaju oblik i obujam, kao što su pluća i srce.

Razgradnja za svega par sati

Ljepilo se rastapa za svega nekoliko sati do nekoliko tjedana, zbog čega ova revolucionarna tvar također ima potencijal da dramatično smanji vrijeme oporavka bolesnika. Istraživanje je pokazalo da je ljepilo brzo i uspješno zatvorilo rezove u arterijama i plućima glodavaca i svinja.

“Ljepota je MeTro formulacije da, čim dođe u dodir s tkivnim površinama, ona se učvršćuje u gel bez razlijevanja”, objašnjava prof. Nasim Annabi.

MeTro kombinira tehnologije prirodnih elastičnih proteina, razvijene u suradnji s profesorom Anthonyjem Weissom, biokemičarom sa Sveučilišta u Sydneyu, s molekulama osjetljivima na svjetlost, koje su razvijene u suradnji s profesorom Alijem Khademhosseinijem, direktorom Harvardske medicinske škole.

POVIJESNI USPJEH RIJEČKIH NEUROKIRURGA: Pacijentici ugradili u mozak dvije nove krvne žile!

Prilagođava se obliku rane

Prof. Weiss uspoređuje ljepilo s onim od silikona, koje se koristi oko kupaonskih i kuhinjskih pločica. “Kada gledate MeTro, možete vidjeti da djeluje kao tekućina, popunjava praznine i odgovara obliku rane.”

Iako je potrebno još mnogo istraživanja – s kliničkim testiranjem na ljudima – prof. Weiss je optimističan u vezi s nalazima studije i budućim utjecajem ljepila. “Potencijalne aplikacije su snažne – od liječenja ozbiljnih unutarnjih rana nastalih u automobilskim nesrećama i ratnim zonama pa do poboljšanja bolničkih operacija.”

Očekuje se da će ovo ljepilo biti dostupno za liječenje ljudi u naredne tri godine, piše Daily Mail.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr