DRUGAČIJE NEGO LJETI

PRIPREMITE TIJELO ZA ZIMU: Usvojite ove jednostavne navike i imat ćete znatno manje posla s tesanjem forme u proljeće

Blagdanska sezona testira naša iskušenja neizbježnim gozbama i pićem koja dolaze s društvenim okupljanjima. Ali možete uživati u nekim vašim omiljenim poslasticama tijekom blagdana bez potpunog odricanja od vježbanja.

Osobni trener Joe Masiello savjetuje da si već sad zadate ciljeve za siječanj kako se ne biste previše opustili i prestali vježbati samo zato što vaše tijelo neće biti na udaru pogleda do sljedećeg ljeta. Nutricionistica Amy Shapiro kao prvo pravilo ističe izbjegavanje rastezljive odjeće tijekom zimskih mjeseci jer bi vas ona mogla zavarati.

Kako uglaviti vježbanje u zimu?

Kada studeni pokuca na vrata, vrijeme postaje hladnije i počinjete tražiti izgovore samo kako biste ostali u zatvorenom. Ipak, vježbanje u tim okolnostima ne mora patiti.

Postavite si novogodišnji cilj – Prijavite se na neku utrku ili zakažite grupni fitness za siječanj kako biste ostali motivirani tijekom blagdana.

Radite planove od mjeseca do mjeseca – U studenom će sigurno biti još lijepih dana pa ih iskoristite za boravak na otvorenom. U prosincu se učlanite u teretanu ili krenite s bilo kakvom sportskom aktivnošću unutra. Kada prođu blagdani, uhvatit će vas panika ako ste se previše ulijenili i natukli suvišne kilograme. Izbjegnite to!

Vježbajte više puta po malo – Mnogi misle kako je potrebno izdvojiti sat vremena dnevno za vježbanje i to ih pokoleba odmah na početku. Međutim, to uopće ne treba biti tako. Osobni treneri kažu da je redovitost važnija od trajanja. U redu je ako vježbate i deset minuta dnevno, glavno da potaknete cirkulaciju. Prošetajte ulicom, penjite se i silazite stepenicama ili naparvite seriju trbušnjaka i sklekova.

ZNATE LI KAKO POČETI VJEŽBATI? Uz ove savjete i početničke vježbe više nikada nećete prestati

Nemojte izgubiti kontrolu nad hranom

Zima ne znači da možete u potpunosti uživati u masnoj hrani i slasticama. Svejedno se možete počastiti ako se držite plana, piše Daily Mail.

Planirajte veličinu porcije – Stručnjaci savjetuju da jedete s manjeg tanjura jer ćete tako na njega staviti manje hrane. Polovina obroka neka uključuje povrće, četvrtina proteine, a druga četvrtina nešto što vam se baš u tom trenutku jede.

Izbjegavajte šećerne napitke – Gazirani sokovi i kokteli vrlo brzo pune vaše tijelo kalorijama. Radije se počastite čašom vina ili piva… Ili, pak, nekim prirodnim sokom.

Pojedite nešto proteinsko oko 17 sati – poslije više nećete osjećati potrebu za hranom. Tijelu treba više vremena za probavu proteina tako da ćete dulje osjećati sitost. Posegnite za grčkim jogurtom s voćem ili humusom s povrćem.

Izbjegavajte rastezljivu odjeću – Hlače za jogu ili udobna trenirka prvi su izbor kada znate da ćete mnogo jesti. Ali stručnjaci kažu da ćete tako pojesti još više nego što biste pojeli da nosite traperice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr